Свет

Колико су "патриот" системи намењени Украјини заиста ефикасни?

Американци воле да их хвале, али њихова успешност је далеко мања него што желе да признају
Колико су "патриот" системи намењени Украјини заиста ефикасни?Getty © Peter Mueller/Bundeswehr

САД су спремне да Украјини пошаљу противваздушне системе "патриот", пренели су амерички медији, што би сукоб у Украјини могло да уведе у нову фазу.

Украјина већ месецима од Запада тражи да јој пошаље напредне противваздушне системе дугог домета, који би могли да пресретну и оборе балистичке и крстареће ракете. Западне државе до сада су одбијале да Кијеву пошаљу "патриот" системе, а највише пажње привукло је немачко одбијање да, на пољски предлог, доставe то наоружање Украјини крајем новембра.

"Системи 'патриот' чине интегрисани елемент противваздушне одбране НАТО-а и као такви се могу употребљавати само у државама чланицама савеза", изјавила том приликом је немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт.

И Американци су у почетку били уздржани када је слање "патриота" у питању, али су, како ствари стоје, ипак променили став и сада желе да Украјини пошаљу своје нашироко познате противваздушне системе. Амерички званичници тврде да ће то бити најефикаснији ПВО системи дугог домета послати у Украјину, као и да ће помоћи у заштити ваздушног простора читаве Источне Европе, пренео је Си-Ен-Ен.

Ипак, да ли ће "патриоти" заиста направити толику разлику на бојном пољу и да ли ће Украјина уопште моћи да их користи у скоријој будућности?

"Патриот" се није прославио на Блиском истоку

Иако "патриот" важи за један од најпознатијих и најхваљенијих америчких оружаних система, његова стварна ефективност далеко је од беспрекорне. Истина је да се он у више наврата показао као недовољно успешан у обарању ракета, што се види на примеру Првог заливског рата и сукоба између Саудијске Арабије и Хута у Јемену.

Током Заливског рата 1991. године, амерички званичници прогласили су системе "патриот" великим успехом, након што су они наводно успели да пресретну чак 45 од 47 ирачких "скад" ракета совјетске производње. Ове процене успешности ипак су накнадно смањене на око 50 одсто, да би на крају званичници Пентагона признали да са сигурношћу могу да потврде да је тек 25 одсто ракета пресрело своју мету.

Да је америчка војска била доследна и тачна у коришћењу својих метода процене, број пресретнутих ракета био би далеко мањи, рекао је један запослени у Истраживачкој служби америчког Конгреса, пренела је Турска радио-телевизија (ТРТ). Наводно, систем "патриот" је том приликом успео да обори само једну ракету.

Према истрази одбора Представничког дома САД, није било довољно доказа да је уопште иједна ракета пресретнута током Заливског рата. "Мало је доказа који би потврдили да је 'патриот' погодио више од неколико 'скад' пројектила које је Ирак лансирао током Заливског рата", закључено је у резимеу истраге, "и постоје неке сумње чак и у вези са овим случајевима".

Овај извештај, којим је Пентагон позван да открије више информација о перформансама "патриота" и захтевала независна анализа програма, никада није угледао светлост дана. Жестока лобистичка кампања америчке војске и "патриотовог" произвођача "Рејтеона" спречила је његово објављивање, осим кратког резимеа, написао је у чланку за "Форин полиси" амерички аналитичар Џефри Луис.

Ништа успешнији "патриот" није био ни почетком 2018. године, када су Хути из Јемена испалили седам ракета на Ријад. Саудијска Арабија је у први мах објавила да су њени противваздушни системи оборили све испаљене ракете, али су се ускоро појавиле информације да је у саудијској престоници као последица напада најмање једна особа погинула, а две повређене.

Једна ракета коју су Хути том приликом испалили експлодирала је свега неколико стотина метара од терминала број 5 ријадског аеродрома "Краљ Халид", док је друга, испаљена неколико недеља касније, готово уништила салон аутомобила недалеко од саудијске престонице. Нема доказа да су Саудијци успели да пресретну иједну ракету током конфликта у Јемену, тврди Џефри Луис у тексту за "Форин полиси".

Обука украјинских војника могла би да потраје годинама

Нема разлога да верујемо да би "патриоти" били ишта успешнији против руских ракета и иранских "шахид" дронова у Украјини, тврди стручњак за наоружање који је говорио за РТ Балкан. Русија негира употребу ових дронова у специјалној војној операцији у Украјини.

Уколико "патриоти" заиста буду испоручени Украјини, није најјасније ни ко ће руковати тим наоружањем, пошто Украјина нема војнике обучене за то. Како наводи Си-Ен-Ен, обука војника за руковање тим системима може трајати "више месеци", док стручњак који је говорио за РТ Балкан сматра да би то могло да потраје и годинама, те да би "патриоти" могли да буду употребљени једино ако њима буду управљали амерички, или НАТО војници.

Званичници Западних држава од почетка специјалне војне операције наглашавају да НАТО војници нису и неће учествовати у сукобу у Украјини, како би се избегао директан конфликт тог савеза и Русије. Ипак, недавно сведочење једног британског официра показало је да су специјалци из те државе ипак спроводили операције на украјинској територији током пролећа ове године.

Портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби није потврдио да ће САД укључити "патриоте" у наредни пакет војне помоћи Украјини, али је додао да ће Вашингтон "дефинитивно поделити више детаља" када буде био спреман.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће системи "патриот" постати легитимна мета ако буду испоручени Украјини и позвао да се сачека званична информација о испоруци тих ПВО система.

"Не бих то још коментарисао, јер све су то медијска нагађања, а у ово наше време све је непопуздано. Зато ћемо сачекати званичне информације", поручио је Песков.

image