Свет

Бацање чини и жртвовања људи: Окултизам и црна магија живе у Индији 21. века

Смрт 11-годишњег дечака кога је убио власник школе који се бавио црном магијом потресло је Индију, где окултни ритуали остају популарни
Бацање чини и жртвовања људи: Окултизам и црна магија живе у Индији 21. векаGetty © ShalinPatwa

Кришна Кушваха из Хатраса, у северној индијској држави Утар Прадеш (УП), био је први у својој породици који је стекао формално образовање. Да би својој деци обезбедио светлију будућност, уписао их је у интернат. Није ни знао да ће његов 11-годишњи син Критарт постати плен црне магије.

Критарта су крајем септембра киднаповала два његова учитеља, власници школе и један од њихових очева.

Окултизам није новост у Индији, јер се практиковао вековима широм земље. Изненађујуће, друштво се не буни против црне магије.

Киднапери су напали Критарта, сломили му кључну кост. Затим су извршили окултни ритуал, након чега је дечак задављен.

Школа је контактирала Кришну и рекла му да му син није добро и да је одведен у болницу у Агри. Кришни је ово било сумњиво. Када је породица пронашла тело свог сина, открили су узнемирујуће трагове и видели да му је глава била обријана.

Током накнадне истраге, полиција је пронашла место где је ритуал спроведен и пронашла окултне текстове.

На саслушању, један од оптужених је признао да је дете жртвовано, јер су власници школе веровали да ће то донети просперитет институту.

Убиство дечака није прво те врсте. Власник школе је покушао да убије другог ученика, али му то није пошло за руком. Отац власника школе се бавио црном магијом од младости. Породица је слепо веровала у то јер су веровали да им то помаже да стекну просперитет.

Дан након Критартовог убиства, око 264 км западно леш 84-годишњег мушкарца ископан је усред ноћи и уклоњена му је лобања. Истражитељи верују да је све то део црномагијског ритуала.

Почетком 2022. године, две продавачице лутрије у Елантору, у јужној индијској Керали, биле су жртве језивог убиства. Истражитељи су ексхумирали њихова тела и утврдили да су обе жене биле мучене, а једној је недостајала дојка. Оптужени је наводно признао убиство, рекавши да је то урадио због новца.

Индијски национални биро за евиденцију злочина нема одваја окултна убиства од "обичних".

Попут споре пандемије, ови инциденти узимају данак у индијском друштву. Огласи за бацање чини, зачињање мушке деце, привлачење мужа, финансијску корист или скидање црне магије видљиви су широм земље, чак у индијској "Силиконској долини", Бангалору.

Викас Раи, виши адвокат у Вишем суду УП-а, тврди да се ови случајеви углавном дешавају због недостатка свести и образовања.

"Ове ствари су дубоко укорењене у нашој култури јер имамо јака уверења", каже Раи. "Људи који учествују у овим стварима суочавају се са потешкоћама у разликовању истинских духовних пракси од злонамерних активности. Такође, немамо довољно органа за спровођење закона и тужилаштва за ове злочине."

Историјски гледано, магијске праксе су првенствено биле ограничене на више друштвене класе. Међутим, друштвена неједнакост је демократизовала црну магију и сада је практикују све друге класе.

Пратиба Синг, гостујући психолог у Бироу за полицијско истраживање и развој, каже да су ови случајеви резултат фактора као што су ниско самопоштовање, слепа вера и неморал.

"У таквим случајевима, морамо да проверимо њихову генерацијску историју јер се она преноси генерацијама након што случајно добију резултат, а онда њихова вера постаје слепа", рекла је она. "Они тада иду на веће жртве попут животиње или људске жртве. Проблем је толико дубоко укорењен у нашој култури да се директно или индиректно практикује на детаљне начине у скоро свакој породици".

"На пример, индијске породице имају тенденцију да случајеве благе грознице схватају као лош знак и пре него што оду код лекара, покушајте да је отклоните вежбањем малих ствари код куће. Све ово везује вера и сујеверје где логика не функционише", рекла је она. "Овај проблем је у основи укорењен у лажном веровању."

Бивши полицајац Викрам Сингх верује да су ови случајеви резултат неуспешног рада полиције и пропалог друштва.

"Сви знамо да је то проблем у нашем друштву, али у сваком кутку земље постоје огласи за такве преваранте" рекао је Синг за РТ. "У околностима у којима су друштво и полиција свесни ове праксе, локална обавештајна служба треба да буде активна, а ако се то ипак деси, онда су криви и друштво и полиција".

image