Свет

Шта се то дешава у Давосу? Шамански ритуали насред Светског економског форума

Снимак који је објавио Илон Маск показује жену у индијанској ношњи како дува људима у лице
Шта се то дешава у Давосу? Шамански ритуали насред Светског економског форумаwww.globallookpress.com © Andy Barton/Keystone Press Agency

Магичне печурке, проститутке, дезерти украшени златом већ годинама су део сценографије Светског економског форума на коме се, уз више од 3.500 најмоћнијих људи, ове године нашао и један шаман.

На снимцима који стижу из швајцарског одмаралишта види се да је на сцени самита жена са перима на глави, одевена у индијанску ношњу, са делом лица обојеним у црвену боју тако да подсећа на кљун. Снимак необичног ритуала који је изводила ова особа, поделио је и власник платформе Икс, Илон Маск.

"Вау, нисам знао да је Елизабет Ворен у Давосу", написао је Маск, алудирајући на америчку сенаторку која је годинама лажно тврдила да припада Чироки племену, све док на крају после оштре реакције аутохтоних Индијанаца није била принуђена да се извини.

Жена је шамански ритуал изводила говорећи своју бајалицу и дувајући у шаке. А затим је, и након претњи које је свет добио управо из Давоса да нам се спрема смртоносна болест "икс", кренула да осталим учесницима трибине на којој је учествовала – дува у лице.

Реч је, како пише на сајту Светског економског форума о Путани Јаванави,  домородачком вођи и супрузи поглавице Никиваке Јаване. Она је једна од првих жена у амазонском племену Јаванава која је примила највишу духовну иницијацију од старијих.

"Она је поштовани духовни вођа, која отвара овај свети пут за друге жене Јаванава и поставља преседан за такве прекиде у традицији. За ово достигнуће добила је похвалу од бразилског сената као признање за њихову важну улогу у оснаживању бразилских жена", наводи се на порталу самита.

Упркос објашњењу, многима је остало нејасно шта је заправо представљао ритуал који је Путани Јаванави извела.

"Најозбиљније, шта је бре ово?", запрепашћен је био Маск који је затим додао да је реалност постаје пародичнија и од саме пародије.

Он је одговарајући на коментаре својих пратилаца, навео и да оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб жели да буде "цар Земље".

"Он се свакако спрема за ту улогу! А политике које изгледа да произилазе из овог скупа не најављују узбудљиву будућност", рекао је власник некадашњег Твитера.

image