Свет

"Луфтханзи" стигла милионска казна: Спречили Јевреје да се укрцају на лет?

Немачка авио-компанија негирала је оптужбе за дискриминацију путника, али је пристала на нагодбу како би избегла судске спорове којима прети министарство
"Луфтханзи" стигла милионска казна: Спречили Јевреје да се укрцају на лет?© Arne Dedert/dpa via AP/Тanjug

Немачка авио-компанија "Луфтханза" пристала је да плати пенале у износу од четири милиона долара због наводног дискриминаторског понашања према јеврејским путницима.

Како је саопштило Министарство саобраћаја Сједињених Америчких Држава, а преноси "Еурактив", казну су изрекли због тога што је компанија у мају 2022. године забранила да се 128 путника, махом ортодоксних Јевреја, укрца на лет за Франкфурт.

Из Министарства саобраћаја су саопштили да је забрана уследила услед наводног лошег понашања појединих путника.

"Иако се многи путници нису познавали или нису путовали заједно, изјавили су да их је 'Луфтханза' третирала као да су једна група и одбила је да се сви укрцају због наводног лошег понашања неколицине", саопштили су из министарства.

Путници су, иначе, летели из Њујорка у Франкфурт, а у Будимпешти су спречени да преседну на путу ка Немачкој.

"Луфтханза" је негирала оптужбе за дискриминацију путника, али је пристала на нагодбу како би избегла судске спорове којима прети министарство.

"Компанија је сагласна да плати два милиона долара казну, док ће да два милиона долара бити компензовано путницима", нагласили су из министарства.

image