Свет

Немачка "Луфтханза"и холандски "КЛМ" неће користити ирански ваздушни простор

Немачка компанија је раније најавила да ће обуставити летове за иранску престоницу до суботе
Немачка "Луфтханза"и  холандски "КЛМ" неће користити ирански ваздушни простор© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Немачка авио-компанија "Луфтханза" саопштила је да неће користити ирански ваздушни простор и да наставља обуставу летова за и из Техерана до 18. априла, због све већих тензија на Блиском истоку.

У саопштењу портпарола компаније издатом у петак наводи се да авиони "Луфтханзе" више неће користити ирански ваздушни простор због извештаја да ће Иран наредних дана извести напад на Израел, преноси лист "Штутгартер нахрихтен".

"Луфтханза" је раније најавила да ће обуставити летове за иранску престоницу до суботе, наводи немачки лист.

Немачка је јуче упозорила своје грађане да напусте Иран, наводећи да постоји ризик од изненадне ескалације постојећих напетости у односима Техерана са Израелом и да би Немци у Ирану могли бити у опасности од произвољног хапшења.

Холандска авио-компанија КЛМ, такође је најавила да више неће летети изнад Израела и Ирана, јавила је холандска новинска агенција АНП позивајући се на портпарола компаније.

Портпарол компаније КЛМ, која је холандски огранак "Ер Франс–КЛМ", навео је да је тај потез мера предострожности, с обзиром на растуће тензије између Ирана и Израела, преноси Ројтерс.

Он је додао да ће авиони наставити да лете за Тел Авив који је на обали Средоземног мора.

Медији преносе да се Израел спрема за најгори сценарио, за директан напад Ирана, у знак одмазде за напад Израела на ирански конзулат у Дамаску у Сирији, у којем је убијено неколико иранских војних званични

image