Свет

Синдикат летачког особља "Луфтханзе" најавио штрајк на аеродромима у Франкфурту и у Минхену

У периоду од 04.00 до 23.00 часа по локалном времену у уторак бити поремећени сви поласци са аеродрома у Франкфурту и у среду у истом периоду сви летови из Минхена
Синдикат летачког особља "Луфтханзе" најавио штрајк на аеродромима у Франкфурту и у Минхену© Тhomas Lohnes

Авиони немачка авио-компанија Луфтханза биће приземљени на два  најпрометнија немачка аеродрома, у Франкфурту и у Минхену јер је независни синдикат стјуардеса (УФО) немачке авио-компаније Луфтханза позвао на штрајк у уторак и среду, што ће, како се процењује, значајно пореметити авио-саобраћај.

Овај дводневни штрајк је најновији у низу штрајкова у Луфтханзи, након што је кабинско особље у четвртак и петак 27 сати било у обустави рада, преноси Дојче Веле.

Као и синдикат Верди, УФО се осврнуо на саопштење Луфтанзе у којем је наведено да је у 2023. години остварен рекордан профит који је помогао да се компанија опорави од великих поремећаја и финанијских губитака током пандемије ковида.

"Кабинско особље такође мора да осети ефекте овог успеха, а уступци који су направљени током ковид кризе морају бити адекватно надокнађени", изјавио је председник штрајкачког одбора УФО Јоаким Васкуез Бургер.

Независна организација стјуардеса затражила је за својих 18.000 чланова из "Луфтханзе" и 1.000 чланова из Луфтханзине нискобуџетне сестринске компаније "Ситилајн" повећање плата за 15 одсто и усклађивање са инфлацијом у висини од 3.000 евра.

"Луфтханза" је саопштила да ће штрајком, по свему судећи, бити погођено око 100.000 путника јер ће у периоду од 04.00 до 23.00 часа по локалном времену у уторак бити поремећени сви поласци са аеродрома у Франкфурту и у среду у истом периоду сви летови из Минхена.

У саопштењу НЛО се наводи да је више од 96 одсто чланова гласало за ступање у штрајк.

image
VV inauguration
banner