Свет

Може и без СВИФТ-а и долара: БРИКС платни систем ће бити спреман до краја ове године

Промотивне картице за будући платни систем БРИКС Пеј већ су тестиране на Бизнис Форуму БРИКС у Москви
Може и без СВИФТ-а и долара: БРИКС платни систем ће бити спреман до краја ове године© PerlaStudio / andranik123 - stock.adobe.com

Меморандум о разумевању између истраживачких института земаља БРИКС-а у области финансија, који је потписан 9. октобра у Москви требало би да убрза и увођење БРИКС платног система, а очекује се да буде спреман до краја ове године.

Његово покретање ће омогућити странцима да плаћају "виза" и "мастеркард" картицама у Руској Федерацији, а Русима да користе "мир картице" у иностранству, пише руска новинска агенција "Федералсити".

Кампања санкција Москви без преседана коју предводе САД приморала је Русију и друге чланове економске групе да потраже начине да наставе трговину упркос ограничењима.

Директор Истраживачког центра БРИКС-а на Универзитету Фудан Шен Ји изјавио да је стварање платног система за земље чланице БРИКС-а може бити приоритетна тема на предстојећем самиту у Казању.

Он је рекао да чланице БРИКС-а тренутно воде активну дискусију о питању стварања независног механизма плаћања способног да издржи притисак санкција. Објаснио је и да су у припреми мере које за циљ имају да помогну земљама БРИКС-а да се ослободе финансијске експлоатације земаља Глобалног југа у међународном монетарном систему од стране САД и Запада.

Потреба за стварањем финансијског система БРИКС-а независног од утицаја непријатељских земаља постоји већ дуже време, а партнери Руске Федерације се неретко плаше да раде са домаћим банкама из страха од секундарних санкција САД и ЕУ. Покретање потпуно аутономног и наднационалног платног система међу земљама БРИКС-а учиниће да међусобна поравнања у националним валутама међу њима буду потпуно затворена за Запад, што ће директно утицати и на процес дедоларизације.

Очекује се да ће могућност стварања алтернативе западном платном систему СВИФТ привући нове чланице у БРИКС и уклонити све препреке пуној сарадњи.

Руски министар финансија Антон Силуанов је пре неколико дана изјавио да земље БРИКС-а раде на стварању сопственог међународног платног система, јер платформе које раде користећи западну инфраструктуру постају све више политизоване.

Он је најавио да ће нова прекогранична платна инфраструктура бити заснована на новим технологијама и да ће омогућити брже и јефтиније спољнотрговинске трансакције без спољних сметњи.

"БРИКС је изван политике, изван било каквих притисака и ограничења. Његов циљ је да подстакне привредни раст и повећа приходе наших грађана. Нови систем ће користити националне валуте и дигиталне валуте", објаснио је министар.

Учесници Бизнис форума већ тестирали картице

Планирано је да систем буде доступан страним држављанима на територији Руске Федерације, а од 2025. године и руским држављанима у иностранству, пре свега у Турској, Египту и на Малдивима. Биће могуће и плаћање кју-ар кодом.

Промотивне картице за будући платни систем БРИКС Пеј појавиле су се на Бизнис Форуму БРИКС у Москви. Учесници БРИКС форума добили су промотивне картице БРИКС Пеј система плаћања приликом регистрације. На рачуну већ постоје средства која се могу искористити за плаћање кафе или сувенира и тестирање како ће систем функционисати у будућности.

На предњој страни картице налази се кју-ар код који вам омогућава да уплатите поклон од 500 рубаља преко апликације платног система. А на полеђини је натпис: "Ово је макета банковне картице која ће бити упарена са БРИКС Пеј апликацијом".

Могу и без СВИФТ-а

Водеће руске банке искључене су из међународног платног система СВИФТ 2022. године у склопу свеобухватних санкција које је Запад увео Москви због сукоба у Украјини.

Руски председник Владимир Путин саопштио је прошлог месеца да земље чланице БРИКС-а заједнички развијају оквир плаћања и поравнања који ће се користити за трговину унутар блока.

Русија је тренутни председавајући БРИКС-а, остале земље су Бразил, Индија, Кина и Јужна Африка, као и нове чланице Иран, Египат, Етиопија и УАЕ, који су се придружили у јануару.

Што се тиче СВИФТ-а, његова улога ће се свести на инструмент за сервисирање плаћања у Сједињеним Државама и њиховим сателитима. Ово ће задати снажан ударац хегемонији Сједињених Држава и Запада у целини и убрзаће реконструкцију света у виду равноправног суживота свих држава, како је то било замишљено приликом стварања УН, што је у ствари постао један од стубова америчке хегемоније, пише "Федералсити".

По свему судећи, стварање јединствене и аутономне финансијске инфраструктуре БРИКС-а је у завршној фази развоја, а очекује се да буде објављено на предстојећем самиту организације у Казању од 22. до 24. октобра.

image