Русија

МСП Русије: Стварамо нове системе плаћања, независне од Запада

Нема алтернативе стварању финансијске архитектуре независне од Запада, чији ће део бити и нови системи платних картица, сматра руски дипломата
МСП Русије: Стварамо нове системе плаћања, независне од Западаwww.globallookpress.com © Aleksander Polyakov/Global Look Press

Москва планира стварање нових система платних картица који неће зависити од финансијске архитектуре западних земаља, изјавио је за "РИА Новости" Дмитриј Биричевски, директор сектора за економску сарадњу Министарства спољних послова Русије.

"Истовремено, развијамо сарадњу са пријатељским земљама у области платних система. Истичем да у овој фази са партнерима комуницирамо преко националних финансијских регулатора. Сматрамо да нема алтернативе стварању финансијске архитектуре независне од Запада, чији ће део бити и нови системи платних картица. Само на тај начин можемо обезбедити непрекидне глобалне економске односе и додатне могућности за физичка лица", рекао је он у интервјуу агенцији.

Према речима Биричевског, овај посао се спроводи систематски, и потребно је решити многа техничка питања.

"Поред тога, радимо на успостављању директних кореспондентских односа између руских и страних кредитних институција, као и на стварању потребног обима готовинске ликвидности у релевантне валутне парове. Од прошле године на берзи се тргује националним валутама свих земаља чланица ЕАЕУ, а обим њихове куповине и продаје стално расте", додао је он.

Више великих руских банака, укључујући "Сбербанку" и ВТБ, био је под санкцијама неких западних земаља. Таква ограничења подразумевају блокирање имовине банака у овим земљама и забрану резидентима ових земаља да послују са њима.

Руска Федерација је више пута изјављивала да ће се земља изборити са притисцима санкција које је Запад почео да врши на Русију и који наставља да расте. Москва је приметила да Западу недостаје храбрости да призна неуспех санкција против Руске Федерације.

У самим западним земљама више пута су се чула мишљења да су антируске санкције неефикасне.

Руски председник Владимир Путин раније је рекао да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.

image
VV inauguration
banner