Економија

СВИФТ планира покретање нове платформе за дигиталне валуте

Разматрамо мапу пута за покретање платформе у наредних 12-24 месеца, рекао је шеф одељења за иновације СВИФТ-а
СВИФТ планира покретање нове платформе за дигиталне валутеGetty © alexsl

Глобална банкарска мрежа за размену порука СВИФТ планира покретање нове платформе за повезивање дигиталних валута централних банака (ЦБДЦ) са постојећим финансијским системом.

Око 90 одсто светских централних банака сада истражује дигиталне верзије својих валута и већина не жели да препусти примат биткоину и другим криптовалутама, али има технолошких проблема да покрене своје платформе.

Шеф СВИФТ-овог одељења за иновације, Ник Кериган, рекао је Ројтерсу да је тестирање СВИФТ-ове платформе, које је трајало шест месеци и укључивало групу од 38 централних банака, комерцијалних банака и платформи за поравнање, било успешно и показало да банке могу да користе своју постојећу инфраструктуру.

"Разматрамо мапу пута за покретање платформе у наредних 12-24 месеца. Излазимо из експерименталне фазе ка нечему што постаје стварност", рекао је Кериган. 

Покретање ЦБДЦ-а биће, оцењује агенција, велики подстицај за одржавање досадашње доминације СВИФТ-а у мрежи између банака и банака.

Земље као што су Бахами, Нигерија и Јамајка већ имају ЦБДЦ-ове који раде. Кина је добро напредовала у тестирању е-јуана у стварном животу. Европска централна банка такође има дигитални евро, док Банка за међународна поравнања, кровна група глобалне централне банке, спроводи испитивања система.

Главна предност СВИФТ-а је ипак то што је његова постојећа мрежа већ употребљива у преко 200 земаља и повезује више од 11.500 банака и фондова који је користе за слање билиона долара сваког дана.

image
VV inauguration
banner