Свет

Мраз празни складишта гаса у Немачкој

Ако зима не буде топла Немци морају да штеде и десет одсто више него претходних година како би сачували залихе
Мраз празни складишта гаса у НемачкојGetty © Photo by David Hecker/Getty Images)

Оптимизам Немаца чија су гасна складишта до пре неколико недеља била препуна, сада је спласнуо, јер се пред Божић ситуација драстично променила. Немци нису могли да издрже мраз, па су се због хладноће вратили старим навикама и пригрлили удобност уместо штедње - потрошња је повећана, а ниво залиха пао.

Упркос томе што су и домаћинства и привреда месецима покушавали да штеде, "Шпигл" пише да је у периоду од петог до 11. децембра, укупна потрошња гаса била свега пет одсто мања од просечне потрошње претходних година.

А након тога, према према подацима компаније "Трејдин хаб Јуроп", трошило се и више.

"Шпигл" зато покушава да открије постоји ли ипак, након добрих прогноза на почетку зиме, опасност од несташице гаса у пролеће.

А, како медиј открива, два су могућа сценарија у којима би се, у зависности од метеоролошке прогнозе, убудуће могла развијати ситуација са гасом у Немачкој.

Ако време буде топло, а температуре се у наредним недељама буду кретале у оквиру просечних вредности које су важиле од 2018. до 2021. године, Немци би пролеће могли да дочекају са солидно попуњеним резервоарима.

А и да не штеде, тешко да би попуњеност складишта могла да падне испод 25 одсто, ако их време послужи.

Наставе ли, ипак, да буду рационални као што су били пре мраза, Немци би могли да сачувају, чак и половину, па и више својих залиха.

Оно што улива мање оптимизма, је могућност да ова зима буде знатно хладнија него иначе. Али чак и тада, може да се избегне несташица.

Наравно, стезање каиша је у том случају обавезно- Немачка би онда морала да троши десет одсто мање гаса него иначе.

"Само ако се потрошња гаса не смањи, нивои складиштења у пролеће могу да достигну алармантно ниске вредности", закључује "Шпигл".

До сличне процене долазе и немачке компаније за складиштење гаса, који су такође испитивале различите сценарије. Немачка ће тако, према тврдњама удружења "Инес" добро прегурати зиму, ако не буде екстремно ниских температура, а несташице гаса су, према њиховим проценама, мало вероватне.

"Шпигл" наводи и да је њихов прорачун за наредне месеце заснован на претпоставци да ће проток гаса у Немачку остати стабилан на 16 терават сати недељно (последњих неколико недеља, испоруке су у просеку износиле 16,7 терават сати).

Али, када нови ЛНГ терминали који се граде у Немачкој почну и да раде, снабдевање би требало да буде и боље, јер кварови на цевоводима, на пример, или повећана потражња због сталног мраза могу да се лакше надокнаде додатним течним природним гасом.

Немачка ипак нема превише разлога да се радује, јер како додаје овај медиј, она ипак није потпуно "слободна". Складишта ове земље сада су попуњена само због тога што је на пролеће 2022. године руски гас још стизао кроз Северни ток.

"Ове испоруке ће изостати следећег пролећа јер је гасовод уништен, а гас неће долазити из Русије. Ако се гас трајно не штеди у односу на претходне године, наредне зиме може доћи до проблема", упозорава "Шпигл".

image