Свет

Гутереш о преговорима Русије и Украјине: Нисам оптимиста

Генерални секретар УН-а поручио да се "снажно нада" да ће следеће године бити постигнут мир у Украјини
Гутереш о преговорима Русије и Украјине: Нисам оптимистаGetty © Michael M. Santiago

Проширење броја сталних чланица Савета безбедности УН налази се "на столу", изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Питање реформе Савета безбедности, како је рекао, у надлежности је земаља чланица, а Секретаријат УН не утиче на ове преговоре.

"Али мислим да сам на седници Генералне скупштине у септембру први пут чуо од Сједињених Држава и Русије јасан сигнал да се залажу за проширење броја сталних чланица Савета безбедности. Мислим да сада постоји простор за много озбиљнију дискусију у вези са реформом Савета, верујем да је могућност проширења Савета безбедности озбиљно разматра", рекао је Гутереш на годишњој конференцији за новинаре.

Француска и Велика Британија су још раније, како је рекао, дале предлог да се ограничи употреба вета у Савету безбедности.

"Али остајем песимиста да ли је (употреба) вета озбиљно доведена у питање", додао је он.

Гутереш је такође, рекао да "неће попустити у потрази за миром у Украјини у складу са међународним правом и Повељом УН-а". 

Кључни принцип Повеље УН, подсетио је, је поштовање суверенитета и територијалног интегритета.

Додао је да "није оптимиста" у погледу могућности ефективних мировних преговора Русије и Украјине у блиској будућности и да верује да ће се војни сукоб наставити.

Ипак, додао је да се "снажно нада" да ће следеће године бити постигнут мир у Украјини.

Гутереш је најавио да ће сазвати климатски самит у септембру следеће године, на којем ће бити размотрени амбициозни планови за конкретне акције за спречавање глобалног загревања.

Он је позвао лидере држава, представнике пословног света, цивилног друштва и финансија да се више ангажују у борби против климатских промена, јер је то, како је рекао, једини начин да се стане на пут глобалном загревању.

image
VV inauguration
banner