Свет

Гутереш: Важно је покренути дијалог о миру у Украјини

Генерални секретар УН је казао да било која врста мира треба да се заснива на вредностима Повеље УН и међународног права
Гутереш: Важно је покренути дијалог о миру у Украјиниwww.globallookpress.com © © Lev Radin

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да је важно створити услове за покретање дијалога о миру у Украјини.

"Веома је важно да створимо услове за поновно успостављање дијалога и да почнемо да гледамо у будућност у којој ће превладати мир", рекао је он на конференцији за новинаре на маргинама 12. самита АСЕАН-УН у Камбоџи, пренео је Ројтерс.

Генерални секретар УН је казао да било која врста мира треба да се заснива на вредностима Повеље УН и међународног права.

Председник Украјине је донео 4. октобра одлуку да не води било какве преговоре сa Владимиром Путином.

Председник Русије је, са своје стране, 31. октобра навео да не види могућност да разговара о било каквом споразуму са Украјином све док влада у Кијеву не покаже жељу за тим.

Такође, украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је данас на маргинама самита АСЕАН да ће размислити о сусрету са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, уколико Кијев добије такав предлог из Москве. 

 

image