Свет

Гутереш против човечанства: Прекините оргију уништења

Генерални секретар Уједињених нација навео је да је човечанство постало оружје масовног уништења
Гутереш против човечанства: Прекините оргију уништењаwww.globallookpress.com © Paul Chiasson/Keystone Press Agency

Генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу, дозлогрдила је небрига за планету, и иако га још нисмо видели да свој револт исказује сипајући чорбу од пасуља по уметничким делима или фарбом гађајући фасаде, након његовог излагања на самиту о биодиверзитету "СОР 15" ни то, ако се деси, не би требало да нас изненади.

"Човечанство је постало оружје масовног изумирања и владе морају прекинути 'оргију уништења'", рекао је Гутереш, који иначе управља организацијом заснованом на сарадњи баш тих влада, у областима међународног права, глобалне безбедности, економског развоја и социјалне једнакости.

У стилу тинејџерке, зелене активисткиње Грете Тумбер (чијој је слави и сам допринео позивајући је на различите конференције), генерални секретар УН изнео је апокалиптично виђење наше планете.

"Нисмо у складу са природом. У ствари, свирамо сасвим другу песму. Широм света, стотинама година, водимо какофонију хаоса, свирајући инструментима деструкције. Крчење шума и дезертификација стварају пустош некада успешних екосистема", рекао је он.

Не упирући прстом ни на групу земаља, нити чак на групу индустрија, Гутереш једноставно криви све.

Јер, без обзира на то што сви највећи глобални загађивачи имају своја имена, за Гутереша су изгледа у истој равни и те мултинационалне корпорације (међу којима и оне фармацеутске којима није одмогао својевремено позивајући да се сви на свету вакцинишу) и двомесечна беба којој се потпуно нееколошки на свака два сата мењају пелене.

Криво је човечанство. Крива је обезличена маса од осам милијарди људи. Криви су сви. 

"Наша земља, вода и ваздух затровани су хемикалијама и пестицидима и загушени пластиком. Најважнија лекција коју дајемо деци јесте да преузму одговорност за своја дела. Какав пример дајемо када и сами падамо на овом основном тесту", запитао се он.

Гутереш, ипак, не говори први пут о катастрофалном стању планете, већ је и на недавно одржаном климатском самиту у Египту изнео слично апокалиптично гледиште.

Он је тада навео да се свет бори за климатски опстанак, и готово пророчки упозорио да се налазимо на "аутопуту до климатског пакла".

image