Русија

САД дале зелено светло Украјини за нападе у дубини руске територије

Ранији страхови Пентагона од могућности да Русија употреби тактичко нуклеарно оружје, или удари на територију неке од земаља НАТО-а су нестале. Зато уркајинске трупе, уз прећутно одобрење Америке, одлучније и агресивније изводе ударе по руској територији
САД дале зелено светло Украјини за нападе у дубини руске територијеwww.globallookpress.com © Philipp Schulze

Сједињене Америчке Државе више не захтевају од Оружаних снаге Украјине да не нападају територију у дубини Русије, јер се сада мање плаше да би Москва због тога могла да ескалира сукоб, наводи британски лист "Тајмс", позивајући се на извор у Пентагону.

Према извору, ранија политика САД била да се у Украјину шаље америчко оружје, али под условом да се оно не користи за нападе на територију саме Русије, а избор испоручене опреме би био ограничен како се не би изазвало отворени сукоб Руске Федерације и НАТО-а. Промену политике извор објашњава чињеницом да је "страх од ескалације" постао мањи у поређењу са почетком специјалне војне операције Руске Федерације у Украјини. Како објашњава "Тајмс", раније се Пентагон више плашио могућности да Русија употреби тактичко нуклеарно оружје или удари на територију неке од земаља НАТО-а.

"Не налажемо Кијеву да не ударају на Русе. Не можемо им рећи шта да раде. На њима је како ће користити своје оружје. Међутим, када користе оружје које смо им ми испоручили, инсистирамо на томе да буду испоштовани међународни закони рата и да се придржава Женевских конвенција", додао је неименовани званичник Пентагона.

Како тврди извор, то ограничење значи и да циљеви украјинске војске не смеју да буду руски цивили, а Вашингтон се противи и ликвидацији конкретних појединаца. "Колико знамо, Украјина следи ова упутства", додао  је.

"Тајмс" напомиње да, уз прећутно одобрење Пентагона, украјинске трупе одлучније и агресивније изводе ударе по руској територији користећи дронове Ту-141.

Промена позиције Вашингтона значи да би Кијев могао да добије оружје већег домета које је дуго покушавао да издејствује од САД, укључујући балистичке ракете АТАЦМС домета до 310 км и беспилотне летелице МК-1Ц "греј игл", преноси ТАСС.

"Бајденова администрација се превише суздржава због потенцијалне ескалације, што је углавном илузија", рекао је за публикацију бивши подсекретар одбране за политику Ерик Еделман. "Најбоља опција за све заинтересоване стране је да Украјина победи што пре. Зато има смисла дати им АТАЦМС, 'греј игл' и припремити серију тенкова", преноси извор.

Према подацима Министарства одбране, Кијев је у понедељак покушао да нападне војне аеродроме у Саратовској и Рјазањској области користећи беспилотну летелицу совјетске производње "Стриж".

Према речима шефа московске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања Константина Гаврилова, чланице НАТО-а и специјалисти из САД модернизовали су совјетске беспилотне летелице "Стриж" и помогли у организацији напада у Кијеву.

image
VV inauguration
banner