Свет

Очекивани животни век у САД најмањи у последњих 25 година

Пандемија короне и пораст зависности од наркотика главни су узроци за лошу статистику
Очекивани животни век у САД најмањи у последњих 25 годинаwww.globallookpress.com © Dmitry Chasovitin

Американци рођени 2021. живеће око 76,4 године, што је најмањи очекивани животни век од 1996. године, показују подаци Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ).

Пандемија ковида 19 имала је "домино ефекат", рекла је Нора Волков, директорка Националног института за злоупотребу дрога, чиме је погоршан и онако озбиљан број смрти због предозирања.

Обе кризе, пандемија короне и пораст зависности од наркотика, представљају "позив на буђење" влади, поручио је Мајкл Остерхолм, директор Центра за истраживање и политику заразних болести на Универзитету у Минесоти:

"Јасно је да је то оно што утиче на наше здравље, за разлику од свега што смо раније видели", рекао је Остерхолм.

Људи рођени у САД 2021. сада могу очекивати да ће живети 76,4 године, док је у 2019. тај број био 78,8.

То је за Америку драматичан преокрет, јер је очекивани животни век растао од почетка 20. века. Узлазна путања била је стабилна деценијама, подстакнута напретком у јавном здравству и медицини, али је све кренуло у супротном смеру са доласком короне. 

Болест је погодила пренапрегнут здравствени систем у САД, а ЦДЦ је утврдио да су стопе смртности порасле у другој години пандемије. Број смртних случајева због ковида 19 скочио је за скоро 20 одсто од 2020. до 2021. и поново је био трећи водећи узрок смрти - иза срчаних болести и рака.

Бег од стварности 

Иако је број смртних случајева опао 2022. године, многи стручњаци за јавно здравље верују да би могао да буде много мањи. Политизација одговора актуелне администрације на пандемију негативно је утицала на одлуке многих Американаца о вакцинацији и другим мерама. 

У исто време, Волков верује да је пандемија изазвала друштвене промене и да су људи постали склонији да се окрену дрогама као средству за "бег од стварности".

Осим тога, отежано је и добијање помоћи. "Ресурси који су раније били на располагању, више нису били доступни", рекла је Волков.

Више од 106.000 људи умрло је од предозирања током 2021. године, што је скоро 16 одсто више у односу на 2020. Стопа смрти од синтетичких опиоида - укључујући фентанил - кокаина и психостимуланса, као што су метамфетамини, порасла је за више од 20 процената.

Број случајева предозирања са фаталним исходом повећао се међу скоро свим расним и етничким групама, а највише међу америчким Индијанцима, домороцима Аљаске и црнцима.

Свеукупно, у САД је 2021. регистровано 3.464.231 смртних случајева - 80.502 више него 2020. Други водећи узроци смрти су ненамерне повреде, мождани удар, хроничне болести доњих дисајних путева, Алцхајмерова болест, дијабетес, болести јетре и бубрега.

image