Свет

Бајден: Украјина и корона приоритети

Након што су републиканци освојили већину у Представничком дому, демократе су одлучиле да искористе преостале недеље и покушају да спроведу своју политику
Бајден: Украјина и корона приоритетиwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - CNP/Consolidated News Photos

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је данас да су обезбеђивање средстава за Украјину и борба против ковида приоритети пре него што републиканци преузму контролу над Представничким домом почетком следеће године.

Бајден је разговарао са лидерима демократа и републиканаца у Конгресу о томе шта се може учинити у преосталим недељама док демократе и даље контролишу и Дом и Сенат, пренео је Ројтерс.

Републиканци су освојили тесну већину у Представничком дому на међуизборима 8. новембра и преузеће доњи дом америчког Конгреса у јануару, што ће закомпликовати посао Бајдену иако су његове демократе задржале контролу над Сенатом.

Бајден је данас рекао да су финансирање веће војне помоћи Украјини - што је нешто са чиме републиканци желе да успоре када дођу у Представнички дом - и финансирање мера за борбу против пандемије коронавируса његов циљ до краја године.

Он је такође рекао да су спречавање предстојећег штрајка железнице и финансирање владе после 16. децембра како би се избегло замрзавање буџета такође високо на његовој листи приоритета.

Бајдену су се у разговорима придружили председница Представничког дома Ненси Пелоси и лидер републиканаца у Представничком дому Кевин Макарти, лидер већине у Сенату Чак Шумер и лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел.

Закон о националној одбрани један је од законодавних приоритета конгресмена, као и потврда Сената за више савезних судија и Закон о бројању гласова који би "надгледао" процес сертификације Конгреса за председничке изборе.

Сенат намерава да касније данас усвоји закон о заштити геј бракова.

image