Свет

"Волстрит џорнал": Зеленски спрема мировни план

У Кијеву се наводно размишља о мировним преговорима, али тек када Украјина "направи напредак на бојном пољу"
"Волстрит џорнал": Зеленски спрема мировни планGetty © Zuzana Gogova

Украјина би могла да представи своју визију мировног споразума крајем фебруара, близу годишњице специјалне војне операције у Украјини, објавио је "Волстрит џорнал".

Украјински председник Владимир Зеленски и његов тим већ раде на припреми таквог плана, пренео је амерички лист позивајући се на европске и украјинске дипломатске изворе.

Ипак, Украјина за почетак жели да направи напредак на бојном пољу пре него што објави мировни план, како би ојачала своју преговарачку позицију, наводи се у чланку "Волстрит џорнала".

Тема мира и како га Украјина види била је високо на листи приоритета током разговора Зеленског и председника САД Џозефа Бајдена, који су се у среду састали у Вашингтону.

Међутим, како је навео "Вашингтон пост", позивајући се на анонимног високог америчког званичника, дискусија је била углавном "академска", пошто САД и Украјина сматрају да Русија у овом тренутку није заинтересована за такве преговоре.

Током свог обраћања лидерима држава Г20 прошлог месеца на Балију, Зеленски је изнео свој мировни план у десет тачака који је позивао на, између осталог, повлачење руских трупа из Украјине и размену заробљеника по формули "сви за све".

Са друге стране, Кремљ инсистира да Кијев мора да призна "реалност на терену" као предуслов за било какве мировне преговоре. Москва сматра да та "реалност" укључује и припајање Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области у састав Руске Федерације.

Неименовани западни званичник, тврди руски председник Владимир Путин припрема нову офанзиву у наредних неколико месеци, као и да није заинтересован за преговоре пре него што буде видео како ће ситуација на фронту одвијати, наводи амерички лист.

У међувремену, у обраћању новинарима у четвртак, Путин је рекао да Москви "није циљ даље заоштравање овог војног сукоба, већ, напротив, окончање његово окончање, то је оно чему тежимо и чему ћемо тежити."

Он је нагласио да што се пре борбе у Украјини буду окончале то боље, као и да "интензивирање борби доводи до непотребних губитака".

Руски председник је нагласио да Кремљ никада није одбио да учествује у мировним преговорима са Украјином, већ да је вођство у Кијеву "себи забранило" да крене тим путем.

То је одговор на декрет који је Зеленски потписао почетком октобра а којим се наводи да Украјина неће преговарати са Русијом докле год је Путин на челу те државе. Украјински председник ту одлуку је донео као одговор на припајање четири нова региона Руској Федерацији, након што су њихови грађани то подржали на референдумима.

"На овај или онај начин, сви оружани сукоби морају се завршити са неким преговорима", рекао је Путин. Он је изразио наду да ће "они који су против нас" схватити то што пре.

image