Свет

Студија: Американци у већој опасности да погину у Чикагу него у Авганистану

Највећи ризик сносе припадници мањинских етничких група, пре свега Афроамериканци и Латиноси који чине 96 одсто жртава
Студија: Американци у већој опасности да погину у Чикагу него у Авганистануwww.globallookpress.com © Sgt. Branden Bourque/Keystone Press Agency

Младићи узраста од 18 и 29 година из Чикага и Филаделфије имају више шансе да погину у ватреном обрачуну у опасним деловима града него што је то случај са америчким војницима на фронту у Ираку или Авганистану, показују резултати студије коју је објавила мрежа ЈАМА (Часопис америчке лекарске асоцијације).

Истраживачи са Универзитета Браун и Универзитета у Пенсилванији објавили су студију која открива да је за војно стасале мушкарце из најопаснијих делова Чикага опасност од смрти у оружаном нападу три пута већа од оне у Авганистану и скоро четири пута већа од опасности у Ираку.

Истраживање је спроведено током 2020. и 2021. и обухватило 129.826 младих из Чикага, Филаделфије, Њујорка и Лос Анђелеса.

"Највећи ризик сносили су припадници мањинских етничких група, пре свега Афроамериканци и Латиноси који чине 96 одсто ", наводи један од истраживача Брендон дел Позо и додаје да становници Чикаго називају "Чирак" због општег насиља које влада на улицама града.

Истраживачи су нагласили да би и градови попут Балтимор, Детроит, Њу Орлеанс, Сент Луис, Милвоки, Канзас Сити, Мемфис, Кливленд, Синсинати и Њуарк могли да се упореде са Чикагом и Филаделфијом, ако је судити према укупној стопи убистава.

"За разлику од ветерана, код којих је опасност краткотрајна, млади који су изложени опасности од уличних банди, живе у суседству где се стрес, насиље, бескућништво, употреба наркотика, здравствених проблеми и помисао на суицид, годинама акумулирају", наводи Дел Позо.

У студији је у 2020. години приметан пораст стопе убиства од 30 одсто, а ватрено оружје је по први пут први на листи узрока смрти код деце и младих.

image