Свет

Бајденова трансродна званичница тражи цензуру информација о промени пола

Нови пример отворених покушаја Владе САД да друштвеним медијима и технолошким компанијама наметне свој наратив и цензуришу све који му се супротставља
Бајденова трансродна званичница тражи цензуру информација о промени полаwww.globallookpress.com © Caroline Brehman/POOL

Бајденова трансродна званичница, помоћница министра здравља САД и почасни адмирал са четири звездице, Рејчел Левин (раније позната као Ричард Левин) позвала је велике технолошке компаније да цензуришу "дезинформације" о хормонским терапијама и операцијама промене пола.

Ово је још један пример отворених покушаја званичника Владе САД да друштвеним медијима и технолошким компанијама наметну свој наратив и ућуткају све који им се супротстављају или се усуде да га доведу у питање.

Као што је и доказала недавна серија "Твитер фајлова", владине агенције попут ФБИ, Пентагона и ЦИА радиле су у спрези са друштвеним мрежама како би означили одређене ставове као дезинформације.

Питање транс идентитета, чини се, опседа западне либералне званичнике, који захтевају посебан третман и права за људе који се изјасне као трансродни, иако их закон већ штити. 

Упркос томе што се велики број Американаца противи наметању транс идеологије деци, хормонским терапијама, опрецаијама и блокаторима пубертета у протеклих пет година дошло је до агресивне кампање у вези са правима транс особа у јавним институцијама и школама.

Транс особе су 2016. године представљале само 0,39 одсто светске популације, а шест година касније 1,9 одсто, при чему се сада наводно чак пет одсто тинејџера идентификује као транс.

Тај драстични скок могао би да буде објашњен чињеницом да су млади на Западу изложени транс идеологији у медијима и школама.

Није немогуће да се многи људи данас идентификују као трансродни јер желе да се придруже вештачки створеном тренду или да искористе финансијске и друге повластице које им даје Влада САД.

Процењује се да се у САД више од 300.000 тинејџера узраста од 13 до 17 година изјашњава као трансродно, а број деце и младих са овим проблемом расте и у Европи.

Адолесценти који се идентификују као трансродни често пате од несразмерно високе стопе депресије и других менталних проблема, а неке студије показују да су медицински третмани, операције и тзв. блокатори пубертета ублажили родну дисфорију (узнемиреност због неусклађености њиховог биолошког пола и родног идентитета) код појединих пацијената, открила је недавна анализа "Њујорк тајмса". 

Ипак, како пише амерички лист позивајући се на научне радове и интервјуе са више од 50 лекара и академских стручњака, докази о потенцијалној штетности блокатора пубертета постоје.

Наиме, ови лекови сузбијају естроген и тестостерон, хормоне који помажу развој репродуктивног система, али такође негативно утичу на кости, мозак и друге делове тела, упозорио је Њујорк тајмс.

"Цена коришћења ових лекова ће се тек показати, а вероватно ће се одразити и као дефицит у скелетној маси", рекао је др Сандип Косла који води лабораторију за истраживање костију на клиници "Мејо".

Иако је ова дебата и даље веома жива, како међу стручњацима тако и у широј јавности, трансродна званичница Бајденове администрације инсистира да су научници већ утврдили да је "брига о роду" сигурна и проверена, и тврди да је свака супротна информација "опасна" за јавност.

image