Свет

Како је раскол између Мађарске и Украјине поцепао ЕУ

Две земље воде дугогодишње спорове, пре свега око мањинских права за етничке Мађаре
Како је раскол између Мађарске и Украјине поцепао ЕУwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Иако је по почетку руске специјалне војне операције мађарски премијер Виктор Орбан осудио исту, од тада је мало тога учинио што би нарушило његово пријатељство с председником Руске Федерације Владимиром Путином, а то пак угрожава европско јединство на тему подршке кијевском режиму, пише "Фајненшел тајмс".

Орбан је досад у више наврата пркосио санкцијама уведеним Русији, био је против слања војне помоћи Украјини а блокирао је и преговоре Кијева о приближавању НАТО-у, а то што је прошлог месеца укинуо вето на планирани пакет помоћи ЕУ Украјини од 18 милијарди евра многи стручњаци су оценили тек као привремено примирје у тешким односима између Мађарске и Украјине.

"У Мађарској је украјинско питање одувек било подређено односима с Русијом", рекао је експерт Андраш Рач из Немачког савета за спољне односе и додао да су и преговори са ЕУ били подређени руско-мађарским везама.

То што се сложила са осталим чланицама Уније на тему помоћи Украјини заправо је користила за своју агенду – за преговоре о европским финансијским пакетима намењеним Мађарској који су стопирани због несипуњавања услова који се односе на независност правосуђа, академске слободе, те права ЛГБТ+ популације.

Мађарска је једна од европских земаља које највише зависе од руских енергената, а с тим у вези је и недавна Орбанова изјава да нису заинтересовани да заувек раздвоје европску и руску економију, "тако да покушавамо да спасемо све што можемо од руско-мађарске економске сарадње".

Ипак, након што је обезбедила изузеће у вези са забраном увоза руске нафте и гаса, Будимпешта је гласала за сваки пакет санкција ЕУ против Москве. А последњих недеља замрзла је 870 милиона евра руске имовине, навео је тамошњи лист "Непсава".

Међутим, Мађарска је у дугогодишњим споровима с Украјином, пре свега око мањинских права за етничке Мађаре.

Кијевска забрана образовања на језицима мањина – углавном усмерена на оне који говоре руски – утицала је на више од 100 школа за етничке Мађаре у западној Украјини. Будимпешта је зато блокирала Украјинуна путу дприближавања НАТО-у, захтевајући да врати та мањинска права.

"Украјинско-мађарске везе су на веома ниском нивоу", рекао је европски званичник Ботон Феледи и закључио да Мађарска није припремљена за одвајање од Русије.

image