Свет

Кијев: Орбан држи Украјину као таоца

Кијев оптужује владу Виктора Орбана да користи Украјину као монету за поткусуривање са ЕУ око фондова
Кијев: Орбан држи Украјину као таоцаwww.globallookpress.com © Zheng Huansong/XinHua

Украјина је постала заробљеник Виктора Орбана у борби мађарског премијера за замрзнуте фондове ЕУ, рекао је за "Политико" украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

Европска унија је 12. децембра постигла договор са Мађарском да одблокира пакет помоћи од 18 милијарди евра ратом разореној Украјини. У замену за "деблокаду" државе чланице ЕУ су пристале да смање износ средстава ЕУ за Мађарску, која су била замрзнута због стања владавине права у тој земљи са 7,5 на 6,3 милијарде евра.

"Мађарска игра своју игру", рекао је Кулеба и додао: "Држи Украјину као таоца у борби за новац за који верује да им Комисија дугује."

Али, сматра Кулеба, у читавој ситуацији постоји и добра вест а то је да је "Комисија пронашла начин како да ову финансијску помоћ Украјини пошаље без подршке Мађарске, тако да сада знамо да за критичне случајеве постоји решење."

Украјина очекује прву траншу вишемилионског пакета помоћи следећег месеца, додао је он.

"Ценимо сву помоћ коју добијамо, али време је увек проблем. Када се води рат, све је потребно јуче", рекао је министар.

Шеф дипломатије Украјине рекао је да, иако Кијев поздравља девети пакет санкција Русији договорен почетком децембра, "то није довољно". Потребан је, каже он, и десети пакет санкција који ће циљати на снабдевање оружјем Москве и то ће бити један од кључних дипломатских приоритета Кијева 2023. године.

Нове мере "треба да погоде руску војну индустрију", објаснио је украјински министар спољних послова, истичући да Русија "производи више пројектила" упркос западним санкцијама.

"Очекујемо да ће следећи пакет санкција погодити компаније које се баве набавком резервних делова неопходних за производњу пројектила и затворити рупе у глобалном ланцу снабдевања", рекао је Кулеба.

image