Свет

Јапан две недеље надгледао кинеске вежбе у Пацифику

Кина је спроводила сличне операције у прошлости, а најновије војне вежбе великих размера уследиле су након најаве Јапана да ће удвостручити издвајања за одбрану
Јапан две недеље надгледао кинеске вежбе у Пацификуwww.globallookpress.com © Liu Dawei/XinHua

Јапан је данас саопштио да су последње две недеље ратни авиони и бродови пратили кинески носач авиона Лиаонинг, као и пет ратних бродова који су изводили поморске и летачке маневре у Пацифику.

Јапанске трупе су пратиле операције након што је кинеска поморска групација упловила између острва Окинаве и Мијакоџима у западни Пацифик из Источног кинеског мора 16. децембра, саопштило је Министарство одбране Јапана, преноси Ројтерс.

Пре него што се јуче вратио истим путем, кинески носач је извршио више од 300 полетања и слетања авиона и хеликоптера, додало је министарство, које није прецизирало да ли је повређен јапански територијални простор.

Јапан је такође известио да је идентификовао летове кинеске беспилотне летелице ВЗ-7 близу острва Мијакоџима у недељу и данас, што је први пут да су дронови на великој висини примећени у тој области.

Кина је спроводила сличне операције у прошлости, а најновије војне вежбе великих размера у близини јапанских острва уследиле су након најаве Јапана да ће удвостручити издвајања за одбрану у наредних пет година у покушају да одврати Кину од употребе војске како би подстакла територијалне претензије у региону, укључујући и суседни Тајван, наводи Ројтерс.

image