Свет

Расмусен: Европа мора да се спреми за санкције против Кине

Европљани би могли да обучавају тајванске војнике, као што то раде са украјинским војницима, предлаже бивши генерални секретар НАТО-а
Расмусен: Европа мора да се спреми за санкције против Кинеwww.globallookpress.com © Alexander Pohl

Европске силе морају да удвоструче напоре да одврате Пекинг од напада на Тајван, рекао је бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен. Он тврди да су европске државе биле "превише наивне" пре почетка сукоба у Украјини и ризикују да понове исту грешку са Пекингом, преноси АФП.

"Морамо да схватимо да сукоб Кине и Тајвана има и имаће глобалне последице. Стога је у нашем интересу (...) да спречимо да ове тензије прерасту у оружани сукоб", рекао је новинарима Фог Расмусен током посете Тајвану.

Европске земље морају посебно да се припреме да предузму "опсежне и дубоке санкције" против Пекинга у случају инвазије на Тајван, чак и ако би оне заузврат тешко погодиле Европу, рекао је бивши генерални секретар НАТО-а. Он ипак истиче да је сукоб у Украјини започео промену у Европи у погледу зависности од аутократија.

"Изградили смо Европу засновану на безбедности коју пружају Сједињене Државе, јефтиној роби из Кине и јефтином гасу из Русије. Овај модел више не функционише", рекао је Фог Расмусен. "Не смемо да поновимо ову грешку тако што смо преслаби, превише попустљиви према Кини."

Европљани би могли да "спроводе обуку (...) на европском тлу" за тајванске војнике, попут оних које су у Европи пружали украјинским војницима у годинама које су претходиле рату у Украјини 2022. Војна и сајбер одбрамбена опрема могла да се дели са Тајпејем "како би се Тајвану омогућило да се брани".

Упитан о посети Андерса Фог Расмусена Тајвану, портпарол кинеске дипломатије је рекао да је "сваки покушај стварања две Кине, или једне Кине и једног Тајвана - осуђен на неуспех".

Односи између Пекинга и Тајпеја, који су већ били напети, нагло су се погоршали 2022. године. Пекинг је умножио војне маневре око острва, кога сматра интегралним делом територије. Потез Кине је делом и одговор на провокације од стране САД, попут посете Тајвану Ненси Пелоси, тадашње председнице Представничког дома САД.

image