Свет

Вртоглави раст цена блокирао тржиште некретнина у Немачкој

У последњем кварталу прошле године укупне инвестиције у сектору комерцијалне имовине биле су за 50 одсто мање у односу на петогодишњи просек
Вртоглави раст цена блокирао тржиште некретнина у Немачкојwww.globallookpress.com © © Marijan Murat

Тржиште некретнина у Немачкој претрпело је тежак ударац у четвртом тромесечју прошле године.

Укупне инвестиције у сектор комерцијалне имовине у земљи достигле су само 9,9 милијарди евра (10,6 милијарди долара) у последња три месеца 2022. године, што је пад од 50 одсто у поређењу са петогодишњим просеком за тај период, преноси "Блумберг".

Тај развој је у великој мери последица растућих каматних стопа, слабљења привреде и рекордне инфлације, наводи се у саопштењу.

Многе велике трансакције нису обављене јер је дошло до вртоглавог раста цена и до великог раскорока између очекивања купаца и продаваца, рекао је Маркус Зорн, главни извршни директор БНП Парибас Рил Естејт Немачка.

Зорн сматра да ће овај тренд вероватно бити настављен током прве половине 2023. године, али ће се ситуација преокренути у другој половини године.

Сличан сценарио одиграва се и на тржишту стамбених некретнина где је обим послова за целу годину пао за 74 одсто у поређењу са 2021, наводи БНП у посебном саопштењу за јавност.

Европске компаније за некретнине боре се са падом у проценама и закључивању послова након што су Европска централна банка и други креатори монетарне политике брзо повећали каматне стопе 2022. године, што је зауставило бум цена имовине који је трајао више од једне деценије.

image
VV inauguration
banner