Свет

Бајден ипак под истрагом: Комитет забринут због поверљивих докумената

Пронађена документа наводно укључују обавештајне досијее о Украјини, Ирану и Великој Британији
Бајден ипак под истрагом: Комитет забринут због поверљивих докуменатаGetty © Justin Sullivan

Надзорни одбор Представничког дома америчког Конгреса покренуо је истрагу о откривању поверљивих званичних докумената у приватној канцеларији коју је раније користио председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден.

Представник републиканаца из Кентакија Џејмс Комер писао је саветнику Беле куће Стјуарту Дилерију, тражећи од њега да до 23. јануара достави сва документа која се налазе у Бајденовој приватној канцеларији у Пенсилванији.

"Комитет је забринут што је председник Бајден угрозио изворе и методе својим погрешним руковањем поверљивим документима", написао је Комер.

Конгресмен је такође писао вршиоцу дужности архивара Националне архиве и документације (НАРА) Дебри Стајдел Вол да тражи копије истих докумената.

Он је Воловој рекао да кашњење у извештавању о папирима у Бајденовом "Пен центру за дипломатију и глобални ангажман" које су открили Бајденови адвокати пре више од два месеца, тачније 2. новембра 2022, "покреће питања о политичкој пристрасности у државној агенцији".

Амерички медији објавили су у понедељак да су Бајденови адвокати открили око 10 поверљивих докумената у Пен центру, делу Универзитета у Пенсилванији, који је Бајден користио као своју канцеларију од 2017. до 2020. године.

"Бела кућа сарађује са Националним архивом и Министарством правде у вези са откривањем онога што се чини да је документација администрације Обаме и Бајдена, укључујући мали број докумената са поверљивим ознакама", рекао је у понедељак Бајденов специјални правни саветник Ричард Заубер.

Државни тужилац Мерик Гарланд, који тренутно прати Бајдена на његовом путу на регионалном самиту у Мексику, наредио је министарству правде да прегледа документа.

Гарланд је у августу прошле године наредио ФБИ рацију на кућу Доналда Трампа у Мар-а-Лагу на Флориди како би запленила документе које је бивши председник понео са собом када је напустио Белу кућу у јануару 2020.

Поверљиви документи пронађени у Бајденовој приватној канцеларији наводно укључују обавештајне досијее о Украјини, Ирану и Великој Британији.

Док је био потпредседник Барака Обаме, Бајден је вршио притисак на кијевску владу да смени свог државног тужиоца Виктора Шокина након што је покренуо истрагу гасне компаније "Буризма Холдингс", која је запослила Бајденовог сина Хантера као извршног директора упркос његовом недостатку квалификација. Демократе су покушале да опозову Трампа јер је од украјинског председника Владимира Зеленског тражио да истражи могућу корупцију Бајденових.

image