Свет

Кевин Макарти изабран за председавајућег Представничког дома

Оформићемо двопартијски одбор који ће истражити како да вратимо стотине хиљада радних места која су се прелила у Кину, поручио Макарти у победничком говору
Кевин Макарти изабран за председавајућег Представничког дома© Tanjug/AP Photo/ Matt Rourke

Републиканац Кевин Макарти положио је заклетву као нови председавајући Представничког дома 118. сазива америчког Конгреса.

Након неколико дана застоја и великих политичких уступака, Макарти је обезбедио довољно гласова за избор на положај председавајућег рано јутрос у 15. кругу гласања, преноси Си-Ен-Ен.

У свом првом говору као председавајући Представничког дома, изабрани председник Кевин Макарти поручио је да нови Представнички дом жели да САД победе у економској утакмици са Кином.

"Позабавићемо се америчким дугорочним изазовима - државним дуговањима и успоном Комунистичке партије Кине. Оформићемо двопартијски одбор за Кину који ће истражити како да вратимо стотине хиљада радних места која су се прелила у Кину, а онда ћемо победити у овом економском такмичењу", поручио је Макарти.

Остали чланови Представничког дома Конгреса такође су положили заклетве чиме је отворен пут за гласање о пакету интерних прописа, које би, према сазнањима Си-Ен-Ена требало да буде одржано у понедељак.

Вишедневни преговори и 15 рунди гласања

Макарти је изабран са 216 гласова за председавајућег Представничког дома након вишедневних преговора и 15 рунди гласања.

Републиканци су раније пристали да номинују Макартија, али је пут до функције председавајућег био неизвестан и дуготрајан јер је група конзервативних републиканаца одбијала да гласа за њега, преноси Си-Ен-Ен.

Демократе су гласале за свог кандидата, лидера мањине Хакима Џефриса, који је освојио 212 гласова.

Хаотични процес избора председавајућег, који је почео у уторак у подне, био је најдужи у последње 164 године.

Током претходног 14. круга гласања, у петак касно увече, Макарти је добио само један глас мање од броја потребног за победу, али је мала група екстремно десних републиканаца и даље одбијала да га подржи упркос томе што им је републикански лидер обећао низ уступака.

Представнички дом није могао да почне са радом без председавајућег, нити су заступници могли да положе заклетву.

Неки републиканци су у петак напустили салу, након што је један од најжешћих Макартијевих противника критиковао лидера републиканске већине.

"Не можемо Макартију да поверимо власт", рекао је ултраконзервативни републикански конгресмен са Флориде Мет Гаец, док су његове колеге напуштале салу у знак протеста.

Бајден и Трамп честитали Макартију

Председник САД Џо Бајден честитао је Макартију на победи и додао да је спреман да сарађује са републиканцима.

"Џил и ја честитамо Кевину Макартију на избору за председавајућег Представничког дома Конгреса. Као што сам рекао после избора, спреман сам да сарађујем са републиканцима кад год могу и бирачи су јасно рекли да очекују да и републиканци буду спремни да сарађују са мном. Сада када је руководство Представничког дома одлучено, време је да тај процес почне", изјавио је Бајден.

Макартију је честитао и бивши амерички председник из редова Републиканске партије Доналд Трамп.

"Процес избора председавајућег колико год лудо изгледао, учинио је све много већим и важнијим него да се радило на конвенционалнији начин. Честитамо Кевину Макартију и нашој великој Републиканској партији", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи Трут Сошал.

image