Свет

У Бајденовом кабинету пронађени обавештајни подаци о Украјини и Ирану

У канцеларији је пронађен и приватни материјал, попут оног у вези са сахраном председниковог сина Боа Бајдена
У Бајденовом кабинету пронађени обавештајни подаци о Украјини и Ирану© Танјуг/AP Photo/Andrew Harnik

Међу тајним документима пронађеним у канцеларији Џозефа Бајдена у невладиној организацији у Вашингтону коју је користио док је био потпредседник САД налазe се и обавештајни подаци о Украјини, Ирану и Уједињеном Краљевству.

Интригантна је чињеница да су документа пронађена прошле јесени, само шест дана пред америчке међуизборе, али је прича тек сада доспела у јавност.

У Бајденовој приватној канцеларији 2. новембра 2022. године пронађено је укупно десет докумената са ознаком поверљивости датираних између 2013. и 2016. године, преносе амерички медији, који се позивају на извор упознат са овим питањем.

У канцеларији је пронађен и приватни материјал, попут оног у вези са сахраном председниковог сина Боа Бајдена, који је преминуо 2015. године, као и писма саучешћа, рекао је извор за Си-Ен-Ен. За сада није познато да ли се у кутијама са поверљивим документима налазио и лични материјал председника САД.

ФБИ је укључен у истрагу поверљивих докумената пронађених у овој невладиној организацији, а амерички државни тужилац Мерик Гарланд примио је прелиминарни извештај о истрази. Извор наводи да се сада чека одлука тужиоца, а једна од могућности је и отварање кривичне истраге.

Бајден, који је био потпредседник САД за време мандата Барака Обаме од 2009. до 2017. године, након тога је до 2020. имао канцеларију у организацији која је удаљена нешто више од километар од Беле куће.

Председник САД данас је, током званичне посете Мексико Ситију са државним секретаром Ентонијем Блинкеном, игнорисао новинаре који су покушали да ступе у контакт са њим, преноси "Спутњик интернешенел".

Раније данас Бела Кућа саопштила да је америчко министарство правосуђа прегледа потенцијално поверљиве документе из времена када је Џозеф Бајден био потпредседник САД, који су пронађени у његовој бившој канцеларији у невладиној организацији у Вашингтону.

Извор упознат са предметом је рекао америчкој телевизији да серија докумената не садржи нуклеарне тајне, али није наведен степен њихове класификације и поверљивости.

image