Свет

Осумњичена за терористички напад у Истанбулу тврди да је наређења добијала преко америчких телефона

Жена осумњичена за бомбашки напад у Турској у новембру 2022, у којем је погинуло шест особа, рекла да је наређења добијала преко "Ватсап" апликација које су преузете преко два америчка телефонска броја
Осумњичена за терористички напад у Истанбулу тврди да је наређења добијала преко америчких телефонаwww.globallookpress.com © Abed Alrahman Alkahlout/Keystone Press Agency

Жена осумњичена да је организовала терористички напад у Истанбулу рекла је током саслушања да је наређења примала преко апликације за поруке, која је била повезана са њеним мобилним уређајем преко две америчке телефонске линије, пренео је турски лист "Хуријет", позивајући се на сведочење осумњичене.

Осумњичена Ахлам Албашир рекла је, како цитира лист, да јој је један члан Радничке партије Курдистана (ПКК, која је забрањена у Турској), под кодним именом Хаџи и стациониран у сиријском Манбиџу, наредио да се пресели у Идлиб, а затим у Турску, и сачека упутства за извршење операције.

Она је такође навела да су апликације "Ватсап" пребачене на њен телефон преко два америчка броја телефона и да је 13. новембра примила телефонски позив од Хаџија, који ју је упутио да стави торбу са експлозивном направом на Авенију Истиклал у центру Истанбула и одмах напусти тај крај града, преноси "Ал Џазира".

У експлозији у центру града 13. новембра погинуло је шест особа, док су 53 повређене.

Дан након експлозије, турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу изјавио је да је ухапшена осумњичена особа која је поставила експлозивну направу у Истанбулу.

image