Свет

Ухапшен познати италијански мафијаш и вођа "Коза ностре"

Матео Месина Денаро је у одсуству осуђен на доживотну казну за убиство италијанског тужиоца Ђованија Фалконеа 1992. године
Ухапшен познати италијански мафијаш и вођа "Коза ностре"© Tanjug/Carabinieri via AP

Италијанска полиција објавила је да је ухапсила најпознатијег мафијашког шефа Матеа Месину Денара, који је био у бекству више од три деценије.

Тужиоци тврде да је Месина Денаро вођа сицилијанске "Коза Ностре", а он је ухапшен у приватној болници у Палерму, где се у том тренутку лечио, преноси Ројтерс.

Месина Денаро осуђен је у одсуству на доживотну казну затвора због своје улоге у убиству познатог италијанског тужиоца Ђованија Фалконеа 1992. године.

Њега доживотна казна затвора чека и за бомбашке нападе у Фиренци, Риму и Милану спроведене годину дана касније, у којима је погинуло 10 људи.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони назвала је његово хапшење "великом победом државе која се никада не предаје у борби против мафије".

Полиција је у септембру 2022. године обавила да је Месина Денаро и даље управљао мафијом у околини града Трапанија, на западу Сицилије, и поред чињенице да је нестао пре више деценија.

Шездесетдвогодишњи шеф мафије оптужен је и за читав низ других убистава током деведесетих година прошлог века.

Он је организовао киднаповање дванаестогодишњег дечака Ђузепеа Ди Матеа 1993. године, како би спречио његовог оца да полицији преда доказе против мафије, наводе тужиоци. Дечак је држан у заточеништву две године пре него што је задављен, а његово тело је растворено у киселини.

image