Србија и Балкан

Медојевић: Абазовића врбовала "дуванска мафија"

Рекордна заплена цигарета у прошлој години у луци Бар тресе политичку сцену у Црној Гори
Медојевић: Абазовића врбовала "дуванска мафија"© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Председник Покрет за промене и један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић поново је прозвао председника црногорске владе у техничком мандату Дритана Абазовића да је врбован од "дуванске мафије" још као потпредседник владе Здравка Кривокапића, уз оптужбе да му је та мафија наредила да минира формирање нове, 44. Владе Црне Горе.

"Дуванска мафија нам је подметнула лажног апостола Кривокапића, чија је породица стекла милионе за само једну годину власти. Од шверца до наплате економских пасоша и дозвола за градњу и преузимање дела тржишта лекова и медицинских средстава и опреме", написао је Медојевић на Фејсбуку.

Нагласио је да је "дуванска мафија врбовала Абазовића још као потпредседника 42. Владе Црне Горе".

Према његовим речима, Абазовић наставља онако како је радио ДПС Мила Ђукановића.

"Абазовић брине ко мене информише о његовом криминалу, а не брине га сопствени криминал. Да није шверцовао цигарете и шуровао са нарко клановима, не бих ни имао шта да причам", написао је Медојевић.

Подсетимо, Небојша Медојевић у више наврата прошле године говорио је о Абазовићевој наводној умешаности у шверц цигарета. Тада, као и сада, тврдио је да "постоје конкретни докази" о томе да је премијер Дритан Абазовић укључен у шверц цигарета.

Медојевић је изнео податке да је Абазовић "ушао у шверц цигарета" заједно са бившим премијером Здравком Кривокапићем и некадашњим министром финансија Милојком Спајићем "у првој половини 2021. године, када су за само један викенд из складишта у Луци Бар извучена 92 шлепера цигарета".

Такође, лидер ПзП навео и је да је Абазовић "сменио Кривокапића како би он преузео шверц", али и да се лидер покрета УРА "на све начине труди да (п)остане премијер, како због овог кривичног дела не би одговарао".

На другој страни, Дритан Абазовић навео је да један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић добија "погрешне информације од једног агента, од укупно четири, и саопштава их у јавности".

"Нећу саопштити имена агената, они су се сами препознали", рекао је премијер у техничком мандату.

Гостујући у емисији "Начисто" на телевизији Вијести, Абазовић је навео и да је борба против шверца цигарета кренула управо од њега.

"Када је реч о шверцу цигарета то нико није помињао осим неколико опозиционих посланика нити предузимао док нисам дошао за потпредседника Владе", рекао је Абазовић.

Он је показао папир на коме се виде бродовима који су упловили у Луку Бар.

"Шверц у Црној Гори се ради на два начина, кроз прање контејнера и то ради неколико екипа, којих је пет, и нико од њих није процесуиран. То су "Гранд", "Мојковчани", "Никшићани", "Божајски"и "Рожајски" клан. Зашто имам право на сумњу. Од када сам им објавио "рат" постао сам жртва политичких напада", истакао је Абазовић.

Подсећамо, у Луци Бар су током 2022. године догодиле три рекордне заплене цигарета: 12. јуна у вредности 3,5 милиона евра, 14. јуна од 1,2 милиона, а средином маја у вредности од више десетина милиона евра, како је тада навео премијер Абазовић.

Преко Луке Бар се сваке године прокријумчари више од две милијарде цигарета која доспевају на тржишта Европе, изјавила је у марту амбасадорка Велике Британије у Црној Гори Карен Медокс због чега, како је навела, економије Западног Балкана изгубе више од 300 милиона евра прихода годишње.

Функционер УРА препродавао заплењене циигарете?

Бивши директор Управе царина и прихода Раде Милошевић, који је функционер Грађанског покрета УРА премијера Дритана Абазовића, ухапшен је 21. децембра по налогу Специјалног државног тужилаштва због сумње да је створио криминалну организацију, пренео је Радио слободна Европа.

"Специјално полицијско одељење је лишило слободе бившег директора Управе прихода и царина, због основа сумње да је учинио кривично дело стварање криминалне организације", казао је медијима државни тужилац и портпарол Специјалног државног тужилаштва Вукас Радоњић.

Милошевић је почетком октобра привођен у истрази Специјалног тужилаштва и Агенције за националну безбедност због сумње да је био у организованом ланцу који је шверцовао део цигарета, а које је држава запленила у слободној царинској зони Луке Бар. Те цигаре је требало да буду уништене пред комисијом.

Он је тада, након обављеног вишечасовног информативног разговора у полицији о наводном шверцу цигарета, пуштен.

Неколико дана касније је поднео оставку на функцију директора Управе прихода царина из, како је навео, моралних разлога.

image