Свет

Би-Би-Си: Албанска мафија регрутује мигранте за пут у Велику Британију

Албанске нарко-банде нуде финансирање и безбедан улазак у Велику Британију мигрантима, уколико пристану да раде за њих
Би-Би-Си: Албанска мафија регрутује мигранте за пут у Велику Британијуwww.globallookpress.com © SOLO/ZUMAPRESS.com

Албанска мафија користи мигрантске кампове у северној Француској као место за регрутацију, нудећи да финансирају трошкове преласка онима који су спремни да раде за њих по доласку у Велику Британију, преноси Би-Би-Си.

Новинари Би-Би-Сија су путовали у Албанију и уверили се да су градови у близини Тиране готово празни. У разговору са албанским становништвом у околини главног града, сазнали су да је 70 одсто локалног становништва отишло у Велику Британију због корупције у земљи и лоше финансијске ситуације.

Албанка која није желела да се окрива њен идентитет, новинарима је открила да је њен син успешно стигао у Велику Британију и да тренутно борави у хотелу.

"Отишао је у бољи и квалитетнији живот", рекла је она и напоменула да је остатак њене породице сада у проблему због новца који су позајмили како би он стигао до Велике Британије.

Представљен као мигрант, лондонски новинар је у северном граду Француске разговарао са двојицом албанаца који се баве кријумчарењем људи из мигрантских кампова у Велику Британију.

"Помоћи ћу вам да пређете из Калеа у Велику Британију. Нећете имати никаквих проблема", рекао је један од њих.

На питање шта се очекује од британске полиције по уласку у Енглеску, Албанци су објаснили да до хапшења не мора да дође, али да се мора одмах тражити азил, истичући да су у Албанију враћени само људи који нису затражили азил, док остали, према њиховим речима, нису имали проблема. 

"Морате да измислите разлог због којег сте у Великој Британији", рекао је он.

Албански мигранти су током протеклог лета боравили у главном мигрантском центру у северној Француској у граду Денкерк, али су им обезбеђени и мањи хотели који могу да послуже као привремени смештај. 

Мигрант који је инсистирао да се не открива његов идентитет, открио је новинарима да већина младића који бораве у мигрантском кампу има два циља, а то је улазак у Велику Британију и придруживање албанским нарко картелима.

Новинари Би-Би-Сија препричали су и разговор са двадесетогошњим Албанцем, који се налазио у близини мигрантског хотела у Денкерку. Открио им је да ће боравити само неколико дана у северној Француској јер је већ пронашао "особу која ће му организовати безбедан прелазак преко Ламанша у Велику Британију."

Албански новинар Ералдо Харличај открио је да се недавно и сам представљао као мигрант како би успео да сними прилог за албанску телевизију "АБЦ".

"Када смо били у кампу, схватили смо да Албанци немају никакву стварну моћ. Све послове су водили Курди", рекао је Ералдо и додао да су, према његовом мишљењу, читаву организацију у вези са транспортом миграната у Енглеску, заправо организовали Курди. 

Високи француски званичник изјавио је да су власти забринуте због повезивања албанских миграната са ирачко-курдским кријумчарским бандама, али и да се страхује да ће доћи до насиља између ове две криминалне групе.

Еди Рама: "Лако је упирати прстом у Албанце"

Премијер Албаније Еди Рама истакао је да Енглеска не треба да прозива Албанију када проблем са мигрантима ескалира.

"Лако је бити британски премијер и уперити прстом на Албанију и Албанце", рекао је Рама.

Албански премијер је, између осталог, указао на то да Велика Британија треба да се бори против криминалних група, независно од националности и напоменуо да британске власти престану да дискриминишу Албанце у Енглеској.

Око 140.000 људи албанског порекла настанило се у Великој Британији. Око 90.000 њих дошло је у Велику Британију између 2008. и 2013. године, а десетине хиљада је дошло у Уједињено Краљевство између 1991. и 2008. године. 

У Великој Британији постоји око 1.300 предузећа чији су власници Албанци, а 58 школа одржава часове албанског језика за децу албанске националности која живе у Уједињеном Краљевству.

image