Свет

Рама Европском парламенту: "Катаргејт" је доказ да се све враћа

Еди Рама критиковао је лицемерје ЕУ које захтева високе стандарде о земаља кандидата а сама их се не придржава
Рама Европском парламенту: "Катаргејт" је доказ да се све враћа© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Албански премијер Еди Рама рекао је председници Европског парламента Роберти Метсоли да је "карма кучка" алудирајући на "Катаргејт" аферу која потреса ту институцију последњих недеља.

Осврнувши се на високе стандарде које Брисел захтева од потенцијалних чланица, укључујући и Албанију, док истовремено има озбиљних проблема са корупцијом, Рама је на панелу "Политика" на Светском економском форуму у Давосу рекао да "више од половине земаља чланица сада не би могло да уђе у ЕУ".

"Не говорим о бившим комунистима. Говорим и о оснивачима, верујте ми", рекао је Рама.

Парламент је у средишту опсежне истраге о томе да ли су стране владе, укључујући Катар и Мароко, незаконито утицале на његов рад. Неколико високих званичника ЕУ ухапшено је под оптужбом да су примали мито.

Рама је навео да се процес придруживања држава кандидата разликује од онога када су земље попут Малте, Метсолине домовине, постајале чланице блока, рекавши да је то постало "невероватно неуротично и неправедно". Албанија је на 110. месту на Индексу перцепције корупције "Транспаренси интернешенела", испод Јужне Африке, Белорусије и Казахстана.

Метсола је нагласила да је парламент "увек био изузетно позитиван када је у питању проширење ЕУ, јер се "многи од нас сећају како је било када смо се придружили".

Рама је изнео став да Албанија учи од ЕУ о томе како да изгради демократске институције, али је нагласио да је ЕУ добила шта јој следује избијањем скандала "Катаргејт".

"Роберта, извини, морам то да кажем. Када се овај случај корупције појавио, рекао сам: Карма је кучка", прецизирао је Рама.

Раније овог месеца, Метсола је најавила 14 реформи система како би се побољшала правила транспарентности за посланике у ЕП након скандала.

image