Свет

Макрон обећао тенкове Украјини, али има три услова

Немачки и француски председник саопштили су да ће помагати Украјини колико буде потребно и да ће "подржати напоре за кривично гоњење ратних злочинаца"
Макрон обећао тенкове Украјини, али има три услова© TANJUG/AP Photo/Christophe Ena

Немачка и Француска обећале су да ће помагати Украјини онолико дуго колико то буде потребно и да ће "подржати напоре за кривично гоњење ратних злочинаца", наводи се у саопштењу након састанка лидера две земље. 

Помоћ Украјини током сукоба са Русијом биће усмерена на више области, укључујући војску и економију. 

Француски председник Емануел Макрон рекао је након састанка са немачким канцеларом да не искључује ниједну опцију у погледу даљих испорука оружја Украјини, укључујући тенкове "леклерк".

Према његовим речима, испорука оружја Украјини зависи од три критеријума: не би требало да доведе до ескалације сукоба, питање конкретних испорука се разматра у смислу ефикасности ("да може да пружи стварну и ефикасну подршку") и испоруке не би требало да ослабе "наше сопствене одбрамбене способности". 

На питања новинара о испоруци тенкова "леопард" Украјини, немачки канцелар Олаф Шолц одговорио је да је "начин на који смо деловали у прошлости увек блиско координисан са нашим пријатељима и савезницима и наставићемо да делујемо у складу са конкретном ситуацијом".

Језгро ЕУ 

Двојица лидера састала су се у Паризу на прослави 60. годишњице потписивања Јелисејског споразума, који је требало да учврсти послератне односе две земље.

Они су разматрали утицај специјалне руске операције у Украјини на енергетску безбедност Европе, друштвену стабилност и економију. 

Париз и Берлин представљају језгро ЕУ која покушава да реформише економију, јер више не може да се ослања на јефтину руску нафту, пише "Блумберг". 

Француска и Немачка ће заједно радити на механизмима куповине гаса, изјавио је Макрон након састанка.

"Одлучили смо да блиско сарађујемо на механизмима куповине гаса у наредним годинама. Желимо да створимо дугорочне механизме куповине и радимо на заједничким платформама", рекао је француски председник на конференцији за новинаре.

Осим тога, две земље намеравају да одрже заједничке војне вежбе, наводи се у заједничком саопштењу.

У тексту пише да Берлин и Париз поново потврђују посвећеност трансатлантском партнерству и НАТО-у, који остаје "камен темељац евроатлантске безбедности".

"У циљу подршке нашим источним савезницима, оружане снаге ће планирати заједничке вежбе француско-немачке бригаде у Литванији и Румунији", наводи се у саопштењу.

"Данас настојимо да заједничким снагама ојачамо суверенитет Европе", рекао је Шолц током говора на Сорбони. "Не ради се више о избегавању рата унутар ЕУ, већ о очувању и одбрани европског мира и вредности од центрифугалних сила унутар саме уније, али пре свега од претњи споља".

Трансатлантске везе

Тема су били и разговари о начину на који би ЕУ требало да одговори на амерички Закон о смањењу инфлације, који укључује улагања од око 500 милијарди долара и десетогодишње пореске олакшице. 

ЕУ сматра да тај Закон, усвојен 2022, неправедно субвенционише америчке компаније и запретила је да ће поднети жалбу Светској трговинској организацији. 

Немачка и Француска позвале су САД да измене закон како би европскe компанијe имале више могућности да искористе кредите који се нуде. Али европски званичници су све више скептични да ће Вашингтон направити неке значајне измене, оцењује "Блумберг", па су почели да траже начине како да заштите европску индустрију.

Лидери ЕУ састаће се следећег месеца у Бриселу како би разматрали одговоре на закон о субвенцијама, а то ће највероватније укључити давање више слободе чланицама ЕУ да улажу у сопствене компаније и преусмеравање новца Уније угроженим фирмама. 

ЕУ не бежи од одговорности

"Суочени са опасностима, морамо да чувамо идеју уједињене Европе која у потпуности контролише своју судбину", рекао је Макрон окупљенима на Сорбони.  

Говорећи о сукобу у Украјини, он је истакао да "унија није подељена и није бежала од одговорности. Наша непоколебљива подршка украјинском народу наставиће се у свим областима."

Шолц је под све већим притиском савезника да пошаље немачке борбене тенкове "леопард" у Украјину или да дозволи другим земљама да то учине.  

Нови министар одбране немачке Борис Писторијус рекао је да ће Немачка дозволити савезницима да почну да обучавају украјинске војнике за "леопард", као и да ће одлучити о слању тенкова Кијеву у наредним данима. 

image
VV inauguration
banner