Свет

Одложен француско-немачки самит због неслагања око гасовода

Померање образложено "логистичким проблемима" и недостатком сагласности о већем броју питања
Одложен француско-немачки самит због неслагања око гасоводаAP © Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Француска и Немачка одложиле су самит влада те две државе, планиран за наредну седмицу, за јануар. Као разлог одлагања дати су "логистички проблеми" и  недостатак напретка у областима сарадње по питањима енергетике и одбране, преноси Политико.

Немачко-француски међувладини самити одржавају се сваке године од 2003. (са изузетком 2020. због пандемије корона вируса), а најављени самит у Фонтемблоу требало је да буде први на ком ће учествовати влада канцелара Олафа Шолца, који је на ту функцију ступио крајем прошле године.

На крају самита две владе обично потписују заједничку декларацију о продубљењу билатералних односа и промоцији даље сарадње и интеграције у оквиру Европске уније.

Међутим, ове године неслагања између две водеће чланице ЕУ су већа него обично, а питања сарадње у сферама енергетике и одбране показала су се као посебно проблематична.

Париз и Берлин недавно су се сукобили око изградње гасовода МидКат, који би требало да споји Северну Африку и Шпанију са Немачком, преко Француске. За Шпанију и Немачку овај пројекат, вредан око три милијарде евра, изузетно је значајан, док га Французи сматрају претерано скупим и непотребним.

"МидКат би могао да повеже Иберијско полуострво и Централу Европу за будући транспорт горива. Ја се залажем за изградњу ове конекције", рекао је Шолц након састанка са шпанским премијером Педром Санчесом на недавном самиту у Прагу. Шпански министар спољних послова Хозе Мануел Албарез дели сличне ставове, а недавно је изјавио да је овај гасовод "решење за снабдевање како природног гаса тако и водоничног горива у будућности".

Француски председник Макрон није се сложио са њима, а тврдње да овај гасовод може да реши европске енергетске проблеме назвао је "фактички неистинитим", преноси Политико. Он сматра да би европске земље требало да се фокусирају на обновљиву и нуклеарну енергију, у којој Француска има предност над својим суседима.

Још један проблем у немачко-француским односима су неслагања по питању сарадње у одбрани, поговото на пројектима заједничког развоја борбених авиона и тенкова.

"Нема довољно напретка по овим питањима, тако да је могуће да ће самит бити отказан како би било више времена да се на њима поради", изјавио је неименовани француски званичник за Политико.

Могуће је и да ће се Шолц и Макрон састати наредне среде, наводи исти портал.

image
VV inauguration
banner