Свет

Ројтерс: Европска унија шаље нову војну помоћ Украјини, али не и немачке тенкове

Одлука стиже из Брисела након што западне земље прошле недеље нису успеле да се договоре о слању борбених тенкова Украјини
Ројтерс: Европска унија шаље нову војну помоћ Украјини, али не и немачке тенкове© Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo

Европска унија је данас одобрила додатну војну помоћ Украјини у вредности од 500 милиона евра, објавио је Ројтерс позивајући се на дипломатске изворе.

Таква одлука стиже након што се Берлин суочио са већим притиском због позива Кијева да испоручи тенкове немачке производње "леопард".

Договор о седмој транши помоћи постигнут је на састанку 27 министара спољних послова ЕУ у Бриселу, након што западне земље прошле недеље нису успеле да се договоре о слању борбених тенкова Украјини - али су обећале подршку вредну неколико милијарди.

Пакет од 500 милиона евра одобрен је заједно са додатних 45 милиона за "несмртоносну опрему" за војну обуку ЕУ за Украјину, рекао је дипломата ЕУ. То су потврдила још два извора након разговора министара иза затворених врата, наводи Ројтерс.

Немачки тенкови "леопард", које поседују војске широм Европе, сматрају се најприкладнијим за Украјину, али Берлин мора да одобри њихову продају и то тек треба да учини.

Пољска је у понедељак саопштила да би могла да пошаље те тенкове као део договора земаља Контакт групе за одбрану Украјине.

Долазећи на састанак у Бриселу, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок одбила је да прецизира коментаре када је рекла да Берлин неће стајати на путу Пољској.

Она је рекла да је важно "учинити све што можемо да одбранимо Украјину".

Социјалдемократска партија левог центра канцелара Олафа Шолца тврди да би Запад требало да избегава изненадне потезе који би могли да ескалирају рат. Али неколико савезника одбацује ту позицију, наводећи да је Русија већ у потпуности посвећена свом вишемесечном нападу на Украјину.

"У овом тренутку нема добрих аргумената зашто се борбени тенкови не могу обезбедити", рекао је летонски министар спољних послова Едгарс Ринкевичс. "Аргумент ескалације не важи, јер Русија наставља ескалацију", рекао је он.

Министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис рекао је да тенкови не би требало да буду задржани ни још један дан, док је естонски министар спољних послова Урмас Реинсалу рекао да Немачка, као "мотор Европе", има посебну одговорност да помогне Украјини.

Министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн рекао је да би Русија могла да добије рат ако Европљани "не помогну Украјини у ономе што им је сада потребно".

Мађарска против нових санкција Русији

Мађарска је одобрила траншу од 500 милиона, али је сигнализирала да се противи додатним санкцијама, посебно ако би оне ограничиле сарадњу Будимпеште са Москвом у нуклеарној енергији.

"Све одлуке које би могле да продуже рат или доведу до потенцијалне ескалације противне су нашим интересима", рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто. "Доказано је да санкције воде Европу у ћорсокак."

Очекивало се да ће министри разговарати - али не и донети одлуку о - коришћењу руске имовине замрзнуте у Европи за помоћ у обнови Украјине, као и о десетом пакету санкција против Русије који ће ступити на снагу следећег месеца.

image
VV inauguration
banner