Свет

Немачка неће спречавати Пољску да пошаље "леопард" тенкове Украјини

Берлин би ипак могао да допусти другим земљама чланицама НАТО-а, попут Пољске, да пошаљу своје "леопард" тенкове немачке производње Кијеву
Немачка неће спречавати Пољску да пошаље "леопард" тенкове Украјини© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Немачка неће стајати на путу Пољској, уколико буде желела да Украјини пошаље тенкове немачке производње "леопард", изјавила је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

Упитана да прокоментарише шта ће се десити ако Пољска пошаље тенкове "леопард" без одобрења Немачке, Бербок је за француску телевизију ЛЦИ рекла да за сада то питање није постављено, али да, уколико се Берлин буде питао, неће стајати на путу, пренео је Ројтерс".

"Знамо колико су важни ти тенкови и зато о томе разговарамо са партнерима. Потребно је да омогућимо да се сачувају људски животи и да се ослободи украјинска територија", додала је Бербок.

Западни савезници, који су се прошле недеље састали у војној бази Рамштајн, обавезали су се да ће Украјини послати још наоружања вредног више милијарди евра, али нису успели да постигну споразум о испоруци тенкова.

Главна дебата водила се између Немачке и САД, а Вашингтон је од Берлина тражио да дозволи НАТО земљама које поседују "леопарде" да их пошаљу.

Са друге стране, извор из владе у Берлину рекао је да ће Немачка то учинити уколико Вашингтон прво пошаље своје "абрамс" тенкове, што су Американци до сада одбијали да ураде пошто сматрају да су та возила "исувише компликована за одржавање".

Велика Британија је недавно пристала да Украјини пошаље 14 "челинџер" тенкова, док је њен министар спољних послова Џејмс Клеверли позвао НАТО савезнике да тој земљи пошаљу и тенкове немачке производње.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да не искључује могућност слања "леклерк" тенкова Кијеву.

image
VV inauguration
banner