Свет

Помоћ Украјини уносан посао: Како ће чланице ЕУ наплатити све што су послале Кијеву

За војну помоћ послату Украјини чланице ЕУ заправо ће добити велики новац
Помоћ Украјини уносан посао: Како ће чланице ЕУ наплатити све што су послале Кијеву© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Војна помоћ Украјини коју европске земље тако свесрдно шаљу заправо је уносан пословни план од којег чланице Уније очекују да ће профитирати. То је показала изјава пољског премијера Матеуша Моравјецког да ће послати тенкове "леопард 2" које Кијев толико тражи, али да очекује новчану надокнаду од Европске уније.

"Аплицираћемо за надокнаду трошкова Европској унији, то ће бити још један тест добре воље", рекао је Моравјецки.

Моравјецки мисли на Европски мировни фонд који је успостављен за период од 2021-2027. Средства која су земље чланице издвојиле за њега износе скоро шест милијарди евра, међутим, војна помоћ послата Кијеву одавно је прешла износ који фонд поседује.

Занимљиво је и да је фонд направљен како би се осигурао мир и међународна безбедност, а заправо се користи за наоружавање Украјине.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је да је помоћ ЕУ Украјини достигла чак 49 милијарди евра и очекује се да ће фонд бити увећан.

ЕУ је крајем 2022. године основала и Мисију војне помоћи за подршку Украјини преко које спроводи обуку украјинских војника. Предвиђено је да мандат мисије траје две године, буџет износи више од 106 милиона евра, а тај износ је такође премашен.

Пољска није једина земља која очекује да добије новац као накнаду за војну помоћ, већ је то тражила и Естонија.

За све што је послала Украјини, Естонија од Европске уније тражи чак 400 милиона евра. Естонији је већ додељено 156 милиона евра из фонда у замену за хаубице 105мм које је послала Украјини, али с обзиром на то колико је износ велики, договорено је да тај новац буде исплаћиван годинама.

Шефица одељења Центра за одбрамбене инвестиције Катри Раудсеп навела је да постоји распоред како ће новац бити надокнађен чланицама.

Естонија је чак до детаља навела шта је тачно послала Украјини, од борбене опреме, наоружања, комуникационе опреме и муниције. На списку за повраћај новца је чак и зимска опрема послата војницима.

Занимљиво је да Естонија не планира само да надокнади послато Украјини, већ да додатно модернизује своју војну опрему науштрб помоћи коју је послала, објавио је естонски портал ЕРР.

Са друге стране, осим војне помоћи Пољска је своју позицију искористила и тако што је прихватила избегле из Украјине, а они изнајмљивањем или куповином некретнина, попуњавањем радних места заправо подстичу економију земље. Пољска је такође успела да своју позицију као чланица ЕУ и НАТО прогура, чиме је добила уносне транше, али је порастао и њен утицај на украјинску политичку елиту.

image