Свет

Мађарска блокирала ЕУ помоћ Украјини, Брисел принуђен да тражи друго решење

Будимпешта је искористила помоћ Украјини како би обезбедила свој део ЕУ фонда за опоравак
Мађарска блокирала ЕУ помоћ Украјини, Брисел принуђен да тражи друго решењеwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Мађарска влада данас је блокирала споразум о пакету помоћи Украјини у вредности од 18 милијарди евра, приморавши Европску комисију и друге земље ЕУ да потраже алтернативно решење како би осигурали да Кијев добије преко потребна средства у јануару.

Комисија ће размотрити како да "пружи неопходну помоћ Украјини већ од јануара", рекао је комесар ЕУ за буџет Јоханес Хан током јавне седнице министара финансија блока.

То би подразумевало нешто слично такозваној побољшаној сарадњи, правни пут за избегавање вета, рекли су званичници ЕУ.

"Политико" преноси да би ово решење захтевало од земаља ЕУ да обезбеде националне буџетске гаранције за које је, у неким случајевима, потребно одобрење парламента, што би могло да потраје.

Тврда игра

Мађарски премијер Виктор Орбан одлучио је да игра тврдо, користећи потребу за његовим одобрењем за помоћ Украјини као полугу да обезбеди свој део средстава ЕУ и средстава за опоравак. ЕУ је покушала да задржи нека средства намењена Будимпешти због кршења владавине права.

Мађарски вето значи да су одложене одлуке о свим осталим предметима на дневном реду министара финансија: минималној стопи корпоративног пореза, коју такође блокира Будимпешта, мађарском плану опоравка и за то везаних 5,8 милијарди евра бесповратних средстава, као и одлука о замрзавању 7,5 милијарди евра средстава ЕУ за Мађарску због питања корупције.

"Нисмо били у могућности да усвојимо пакет у целини, али нећемо бити обесхрабрени", рекао је чешки министар финансија Збинек Стањура на функцији председавајућег скупом министара финансија.

"Наша амбиција остаје да почнемо исплате Украјини у јануару."

Алтернативно решење

Он је задужио Савет да пронађе "решење које подржава 26 држава чланица", чиме би се заобишао мађарски вето.

Чешко председништво сада мора да одлучи о даљем путу: могући нови самит министара финансија касније у децембру - са 12. децембром који се наводи као могући датум - или да ескалира то питање на састанку лидера ЕУ средином децембра.

Владе ЕУ имају рок до 19. децембра да заузму став о замрзавању фондова ЕУ за Мађарску. Орбан треба да усвоји свој план опоравка економије и усклађивања са ЕУ правилима до краја године или ризикује да изгуби 70 одсто грантова од 5,8 милијарди евра.

image