Свет

Кина развија ПВО систем одбране од хиперсоничног оружја

Кинески инжењери на корак од великог напретка у ваздушној одбрани
Кина развија ПВО систем одбране од хиперсоничног оружјаwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Тим кинеских ваздухопловних инжењера саопштио је да је превазишао велику баријеру у заштити земље од потенцијалног напада хиперсоничним оружјем.

Како преноси "Саут Чајна морнинг пост", кинески инжењери развили су систем противваздушне одбране за вишекратну употребу, који је заснован на беспилотној летелици великог долета која може да лети брзином пет пута већом од брзине звука.

Коришћењем сателита за рано упозоравање и земаљских радарских станица, летелица може да предвиди путању надолазеће хиперсоничне ракете, а затим да лансира мало кинетичко оружје да неутралише претњу усред лета.

Када је напад буде спречен, летелица може да се врати на аеродром и буде спремна за следећу мисију, кажу инжињери.

Последњих година, технологија хиперсоничног оружја доживела је брз развој у Русији и Кини. Као одговор на то, америчка војска је 2020. покренула "Глајд фејз интерцептор" (ГПИ), програм који има за циљ изградњу ефикасног система противваздушне одбране од хиперсоничних претњи.

Огроман, сложен систем укључује нову генерацију шпијунских сателита који могу да открију и прате хиперсоничну ракету лансирану са било које локације на планети.

Програм је прошле године доделио велике одбрамбене уговоре компанијама као што су "Нортроп Граман" и "Рајетон" за развој хиперсоничних пројектила земља-ваздух.

Кинеска влада је уложила велика средства у развој технологије хиперсоничих летелица. Универзитети се финансирају за производњу и тестирање прототипа авиона који се покрећу напредним погонским системима.

Прошлог јула, тим са Северозападног политехничког универзитета у Сиану, извео је пробни лет хиперсоничне летелице са "скрамџет" мотором који покреће јефтин керозин.

Хипесонични мотори, као што је "скрамџет", ослањају се на велике брзине авиона за компресовање врућег ваздуха који се брзо креће и пали гориво у комори за сагоревање без покретних компоненти.

Хиперсонични авиони стога могу да лете даље и ефикасније од летелица на ракетни погон јер не морају да носе сопствени кисеоник. Поред тога, такви авиони нису подложни трзању или котрљању као ракете, што може значајно да промени проток ваздуха и угуши мотор.

Од Сиана, кинеско Mинистарство спољних послова оптужује Агенцију за националну безбедност САД за хаковање универзитетске мреже кампуса и крађу података у вези са осетљивом технологијом.

image
VV inauguration
banner