Свет

Буре барута "Рајнметала": Спремни да остваре снове НАТО-а за Европу

"Рајнметал" годишње може да произведе око 240.000 комада тенковске муниције, калибра 120 мм, што је више него довољно како би се задовољиле потребе "целог света", тврди извршни директор Армин Папергер
Буре барута "Рајнметала": Спремни да остваре снове НАТО-а за Европуwww.globallookpress.com © David Young/dpa

Извршни директор "Рајнметала" Армин Папергер рекао је да је та компанија спремна да у великој мери повећа производњу тенковске и артиљеријске муниције како би задовољила велику потражњу у Украјини и у земљама западне Европе.

Папергер је за Ројтерс изјавио да би "Рајнметал" такође могао да започне са производњом муниције за вишецевне бацаче ракета типа ХИМАРС и да су преговори са америчким произвођачем "Локид Мартин" у току.

"Рајнметал" годишње може да произведе око 240.000 комада тенковске муниције, калибра 120 мм, што је, тврди Папергер, више него довољно како би се задовољиле потребе "целог света".

Изјаве шефа "Рајнметала" долазе свега неколико дана након што су Немачка, САД и Британија званично најавиле слање својих тенкова за Кијев.

Међу тенковима који користе муницију калибра 120мм су немачки "леопард" и британски "челенџер".

Папергер је рекао да "Рајнметал" може да повећа капацитет за производњу артиљеријске муниције калибра 155 мм на 450.000 до 500.000 комада годишње, а тиме би, како је рекао, "Рајнметал" постао највећи произвођач муниције калибра 120мм и 155мм.

Потражња за том муницијом на Западу порасла је након почетка руске војне операције у Украјини прошлог фебруара, услед континуираног наоружавања кијевског режима, али и због рупа које је та пракса оставила у арсеналима западних земаља.

Папергер је рекао да ће нова производна линија за муницију средњег калибра, коју користи немачки самоходни ПВО топ "гепард" у Украјини, на пример, почети са радом до средине године.

Немачка већ месецима покушава да пронађе нову муницију за "гепарде", указује Ројтерс.

"Рајнметалу" се смеши брк

"Рајнметал" такође намерава да стави у погон нову фабрику барута, али Папергер наводи да би инвестицију од 700 до 800 милиона евра морала да плати влада у Берлину.

Очекује се да ће нови немачки министар одбране Борис Писторијус одржати први састанак са Папергером и представницима других произвођача наоружања у наредним данима.

Ројтерс указује да се Папергер пред састанак покушао да убеди немачку владу да повећа свој војни буџет.

Чак и пре почетка руске војне операције, Немачкој је недостајало 20 милијарди евра да достигне циљ НАТО-а за складиштење муниције, наводи неименовани извор из војске за тај медиј.

Шеф "Рајнметала" је проценио да би Бундесвер морао да уложи три до четири милијарде евра годишње да би попунио јаз у муницији.

Папергер је претходно рекао да очекује раст од најмање 15 до 20 одсто у војно-индустријском одељењу "Рајнметала" у наредним годинама, при чему ће цивилне трансакције чинити свега 20 одсто продаје у 2025.

"Рајнметал" очекује да ће продаја порасти на 11 до 12 милијарди евра 2025. године, рекао је Папергер за немачки часопис "Штерн".

image
VV inauguration
banner