Свет

Столтенбергова турнеја у Индо-пацифику: Не можемо да игноришемо оно што се дешава код вас

Генерални секретар НАТО је оценио да "Европа не може да игнорише оно што се дешава у источној Азији јер је глобална безбедност међусобно повезана"
Столтенбергова турнеја у Индо-пацифику: Не можемо да игноришемо оно што се дешава код вас© Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг наставио је далекоисточну турнеју, и посетио Јапан, где је поручио да је блиска сарадња НАТО-а и партнера војне алијансе у Индо-Пацифику изузетно важна.

Столтенберг је оценио да "Европа не може да игнорише оно што се дешава у источној Азији јер је глобална безбедност међусобно повезана".

"Рад са партнерима широм света, посебно у Индо-Пацифику, део је одговора на опаснији и непредвидив свет", казао је Столтенберг.

Столтенберг, који је јуче изјавио да "Кина, Русија и Северна Кореја имају нуклеарно оружје, али савезници у НАТО га немају", данас је наставио са сличном реториком.

Говорећи о Кини, оценио је да та држава више "није противник", и оценио да постаје "све ауторитарнија сила" која показује "асертивно понашање, претећи Тајвану и развија војне капацитете који би такође могли да досегну земље НАТО-а".

"Глобал тајмс" је јуче оценио да шеф НАТО очигледно гледа шире, као и да постојећи механизми НАТО за дељење нуклеарног оружја немају никакве везе са безбедносним питањима на Корејском полуострву. Кину и Русију поменуо је како би ублажио појаву САД на Корејском полуострву. Он је навео постојање "нуклеарне претње" Кине, Русије и Северне Кореје како би ојачао размену информација са Јужном Корејом.

Разлог је једноставан – жели да увуче Јужну Кореју у оквир сарадње са НАТО. Нуклеарно дељење је само изговор којим се моћ НАТО може проширити на североисточну Азију на импозантан начин, пише "Глобал тајмс".

Иако је Столтенберг оставио слободан простор за тумачење, свет генерално верује да "размена информација" коју је предложио неће бити крај НАТО ангажовања у азијско-пацифичком региону, наводи лист.

Своју идеју шеф НАТО данас је бранио сукобом у Украјини, јер, тврди, он показује да "оно што се дешава у Европи има последице за источну Азију, а оно што се дешава у источној Азији важно је за Европу". 

"Идеја да Кина није важна за НАТО не функционише", рекао је Столтенберг.

Кина одговорила Столтенбергу

Кина је данас одбацила Столтенбергове тврдње, рекавши да је одувек била бранилац мира и стабилности.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нин, у одговору Столтенбергу, нагласио је да "Азијско-пацифички регион није бојно поље за геополитичко ривалство, као и да конфронтација табора са хладноратовским менталитетом није добродошла".

"С једне стране, НАТО тврди да његова позиција као регионалног одбрамбеног савеза остаје непромењена, док са друге стране наставља да пробија традиционалне одбрамбене зоне и подручја, континуирано јача војно-безбедносне везе са азијско-пацифичким земљама и преувеличава претње Кине" рекао Нинг.

Заратиће Кина и Америка

Да се иза Столтенбергових речи крије стварна претња показују и недавна дешавања у Сједињеним Америчким Државама. Наиме, генерал Ваздухопловних снага САД послао је прошле недеље допис својим официрима да се припреме за рат са Кином.

У допису у који је Ен-Би-Си имао увид, генерал Мајк Минихан, шеф команде ваздушне мобилности, рекао је да има осећај да ће Америка заратити са Кином за две године.

"Надам се да грешим. Интуиција ми говори да ћемо се борити 2025", навео је Минихан.

Команда ваздушне мобилности има скоро 50.000 припадника службе и скоро 500 авиона и одговорна је за транспорт и пуњење горивом.

Минихан у допису наводи да ће, због тога што ће и Тајван и САД имати председничке изборе 2024. године, Америка бити "расејана" што ће кинеском председнику Сију Ђинпингу пружити прилику да крене на Тајван.

Генерал са четири звездице предлаже да се састави "утврђен, спреман, интегрисан и агилан маневарски тим здружених снага спреман да се бори и победи унутар првог ланца острва".

Потписани меморандум је упућен свим командантима ваздушних снага у Команди ваздушне мобилности и другим оперативним командантима Ваздухопловних снага и налаже им да му до 28. фебруара пријаве шта све припремају за борбу против Кине, преноси Ен-Би-Си.

image