Свет

Министар одбране САД у Сеулу: Америка и Јужна Кореја јачају нуклеарно пријатељство

Посвећени смо одвраћању Пјонгјанга од Јужне Кореје, што подразумева пун опсег америчких одбрамбених капацитета, укључујући конвенционално и нуклеарно наоружање, рекао је амерички министар одбране
Министар одбране САД у Сеулу: Америка и Јужна Кореја јачају нуклеарно пријатељство© Tanjug/REUTERS/Kim Hong-Ji/Pool

Сједињене Америчке Државе снажно су посвећене одвраћању Пјонгјанга од Јужне Кореје, што подразумева пун опсег америчких одбрамбених капацитета, укључујући конвенционално и нуклеарно наоружање, као и противракетну одбрану, рекао је у Сеулу амерички министар одбране Лојд Остин.

Додао је да је прошле године забележен рекордан број лансирања пројектила које је извео Пјонгјанг, пренеле су "РИА Новости".

Неки од тих пројектила, према наводима Ројтерса, могу да досегну и до америчког копна.

Остин је позвао на проширење војних вежби са Јужном Корејом и јачање планова за нуклеарно одвраћање како би се осујетили планови Пјонгјанга на развоју наоружања и избегао рат.

Остин се у Сеулу састао са својим јужнокорејским колегом Ли Џонг Супом, а разговараће и са председником Јун Сук Јелом током посете чији је циљ јачање сарадње са кључним азијским савезником САД и провера његове посвећености нуклеарним питањима у јеку претњи из Северне Кореје, наводи Ројтерс.

У заједничкој изјави двојице министара одбране наводи се да су се Вашингтон и Пјонгјанг договорили да ојачају сарадњу и у овом циљу одрже трилатералне састанке и са Јапаном. Три земље у најскоријој будућности разматраће конкретне кораке како да повећају безбедносну сарадњу, као и да развију посебне акционе планове размене информација о ракетним нападима.

На састанку је договорено и да се прошири обим овогодишњих здружених војних вежби и да се у њима ангажује додатно америчко стратешко наоружање, попут носача авиона и бомбардера.

Ли је истакао да ће две земље одржати у фебруару командно-штабне нуклеарне вежбе према сценарију наводног севернокорејског нуклеарног напада, како би побољшали заједничко нуклеарно планирање и размену информација.

У ауторском тексту за јужнокорејску агенцију Јонхап, Остин је навео да је један од циљева његовог путовања потврђивање "челичне" посвећеност Америке одвраћању од Јужне Кореје у време појачаних тензија и провокација.

"Предузимамо кораке како бисмо модернизовали и ојачали сарадњу САД и Јужне Кореје. Наши противници и такмаци знају да ако изазову једног од нас, изазивају цео савез САД-Јужна Кореја", написао је Остин.

Он је додао и да је циљ фебруарских војних вежби проширење система за одвраћање на полуострву, али и у региону.

Поједини политичари и стручњаци из Јужне Кореје позвали су на враћање америчког тактичког нуклеарног наоружања, чак и покретање јужнокорејског нуклеарног програма, али влада у Сеулу наводно нема планове ни за једно ни за друго.

У Јужној Кореји стационирано је више од 28.500 америчких војника, што је оставштина Корејског рата (1950-1953).

Пјонгјанг је оценио да заједничке војне вежбе два савезника имају непријатељске намере и заказао сопствене.

Министарство спољних послова Русије саопштило је у понедељак да би распоређивање америчког нуклеарног наоружања у јужни део Корејског полуострва имало немиле последице, а такав корак Русија би неизбежно морала да узме у обзир у сопственим одбрамбеним плановима.

image