Свет

Председница Грузије: Русија мора да научи где су њене границе

Ако не буде захтевао да се Русија потпуно повуче из Украјине, Запад ће направити грешку као 2008. и 2014. године, тврди председница Грузије
Председница Грузије: Русија мора да научи где су њене границеwww.globallookpress.com © Evgen Kotenko

Председница Грузије Саломе Зурабишвили изјавила је да евентуални мировни споразум којим би се окончао сукоб у Украјини мора да укључи и захтев да Русија прекине петнаестогодишњу окупацију грузијске територије.

"Русија мора да научи где су њене границе. Проблеми Грузије треба да буду на столу и нека нико не мисли да овај рат може да се реши без повлачења Русије са свих окупираних територија у региону", поручила је Зурабишвили у интервјуу за "Блумберг".

Она је додала да обнављање регионалног поретка зависи од пораза руског председника Владимира Путина у Украјини, за који тврди да се брзо приближава. 

Други фронт у Грузији

Ако не буде захтевао да се Русија потпуно повуче као део услова за предају, "Запад ће направити још једну велику грешку, попут оних из 2008. и 2014. године", тврди председница Грузије. 

Њене критике на рачун Русије већ су је довеле у сукоб са владом Грузије, "која је пазила да не наљути Путина", пише "Блумберг". 

Наиме, иако је осудио руску војну операцију у Украјини, премијер Иракли Гарибашвили није увео санкције Русији и одбио је да пружи војну помоћ Украјини, оптужујући критичаре његове политике да покушавају да "створе други фронт у Грузији".

"Блумберг" наводи да су Грузини проширили трговину са Русијом и да су прихватили десетине хиљада Руса који су дошли са уштеђевином након почетка специјалне војне операције, што је резултирало неочекиваним приходом од 2 милијарде долара за економију Грузије прошле године.

ЕУ да донесе стратешку одлуку 

Иако истиче да подржава Украјину, Зурабишвили додаје да је власт у Грузији морала да буде "пажљивија" с обзиром да је земља "под делимичном руском окупацијом и да нема заштиту ЕУ и НАТО, којима тежи да се придружи".

Амбиције Грузије за чланство у ЕУ су удариле у зид у јуну када је Унија доделиле статус кандидата Украјини и Молдавији, док је Тбилисију поручила да треба да испуни још неке услове.

Европски званичници су као приоритете навели окончање политичке поларизације, напредак у слободи медија, правосудне и изборне реформе.

Иако Грузија није успела да испуни неке захтеве ЕУ, делом због политичких подела, Зурабишвили каже да је дошло време да "Европа донесе стратешку одлуку".

Она је истакла да Грузија не може себи да приушти још један неуспех у добијању статуса кандидата јер би то могло да охрабри Русију у схватању Грузије као "сиве зоне за своје амбиције". 

Зурабишвили је 2018. изабрана за прву жену председника Грузије, што је фактички углавном церемонијална улога, иако је она формално врховни командант.

image