Свет

Нови председник Чешке: Нема ограничења за слање оружја Украјини

Пензионисани генерал НАТО-а Петр Павел, који преузима председничку дужност у марту, верује да Украјина може да победи Русију и да је зато треба неограничено снабдевати оружјем
Нови председник Чешке: Нема ограничења за слање оружја Украјини© Тanjug/AP Photo/Martin Meissner

Нови председник Чешке Републике Петр Павел рекао је да би једино ограничење за испоруку оружја Украјини требало да буде нуклеарно оружје, и изразио уверење да украјинске снаге могу да победе Русију.

Павел, пензионисани генерал НАТО-а који преузима дужност у марту, поручио је и да влада руског председника Владимира Путина није једина која поседује нуклеарно оружје.

"Верујем да не би требало да стављамо никакво ограничење на опрему", рекао је Павел за телевизију "Блумберг" и додао: "Једини изузетак је нуклеарно оружје и директно учешће НАТО-а у сукобу".

Павел је протеклог викенда убедљиво победио милијардера и бившег премијера Андреја Бабиша након кампање која је обећала да ће највишу функцију Чешке Републике вратити у мејнстрим Европе. Павел је јавно осудио руску специјалну војну операцију у Украјини и позвао на додатне испоруке оружја Кијеву.

"Украјина може да победи Русију на украјинском тлу", рекао је Павел и додао: "То значи потиснути руске снаге из Украјине и повратити пуни територијални интегритет и пуни суверенитет Украјине".

Нови чешки лидер је такође упозорио Москву да и чланице НАТО имају "нуклеарне капацитете" које не желе да користе али су спремне на то, ако буде потребно.

Запад је Украјини послао војну помоћ вредну милијарде долара, укључујући и модерно наоружање, тенкове, артиљеријске ситеме, ПВО системе. Русија је више пута упозорила да свако слање убојитих средстава Кијеву додатно продужава сукоб и одбацила тврдње западних медија да разматра употребу нуклеарног оружја.

image