Свет

Прва два разговора генерала НАТО-а и будућег председника Чешке – Украјина и Тајван

Петр Павел рекао је да Украјина може да се ослони на даљу подршку Чешке, као и да ће наставити јачање партнерства са самопроглашеним Тајваном
Прва два разговора генерала НАТО-а и будућег председника Чешке – Украјина и Тајван© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Будући чешки председник, иначе бивши НАТО генерал Петр Павел показао је да ће се доследно држати свог прозападног курса, будући да је, своје прве званичне разговоре од како је освојио већину гласова, обавио са украјинским председником Владимиром Зеленским и председницом међународно непризнатог Тајвана Цај Ингвен.

"Желео бих да захвалим председнику Зеленском на честиткама за моју победу на изборима и на његовом позиву да посетим Кијев", написао је Павел на Твитеру, додајући да је украјинског колегу уверио да "Украјина и даље може да се ослања на на подршку Чешке".

Овај Павелов поступак међутим, Чехе није изненадио, будући да се он и кадидовао тврдећи да жели да Чешка остане чврсто усидрена у Европској унији и НАТО-у, и залажући се за наставак војне помоћи Украјини.

Због његових инсистирања да Запад треба снажније да реагује на "руску агресију", његов противкандидат Андреј Бабиш, упозоравао је да би Павел као бивши војник могао да увуче Чешку у рат у Украјини.

Павел је на Твитер налогу, међутим, показао и да ће наставити да продубљује односе са међународно непризнатим Тајваном.

"Данас сам разговарао са председницом Тајвана Цај Ингвен. Захвалио сам јој на честиткама и уверио је да Тајван и Чешка деле вредности слободе, демократије и људских права. Договорили смо се о јачању нашег партнерства", навео је будући председник Чешке, истичући да се нада да ће имати прилику да се са Ингвен у будућности сретне и лично.

Кина је, иначе прошле године озбиљно критиковала понашање Чешке, будући да је делегација те земље отпутовала на Тајван, острво које Пекинг сматра својом неотуђивом територијом.

Остаје да се види како ће Кина реаговати на потез новоизабраног чешког председника, будући да је тада оштро саопштила да је долазак делегације Чеха на Тајван "био очигледна подршка сепаратистичким снагама које се залажу за 'независност Тајвана', озбиљно кршење државног суверенитета и територијалног интегритета Кине и озбиљно кршење основних норми међународних односа и билатералних политичких обавеза".

Петр Павел иначе је некадашњи председник Војног комитета НАТО-а и начелник Генералштаба чешких оружаних снага.

Током своје каријере, генерал Павел био је на разним функцијама, а служио је и у УНПРОФОР-у у Босни и Херцеговини, где је учествовао у евакуацији француских трупа и том приликом преговарао и са Жељком Ражнатовићем Арканом.

Павел је био и заменик начелника генералштаба Оружаних снага Чешке Републике од јула 2011. до јуна 2012. године, да би затим био унапређен и у начелника Генералштаба.

Две године касније именован је за председника Војног комитета НАТО-а, а активну војну службу напустио је 2018.године

image