Свет

Tермоелектране на угаљ или војна индустрија? Изгледа да за Немачку дилеме нема

Када је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини, немачка влада је само 2022. издвојила 100 милијарди евра за проширење и модернизацију својих оружаних снага
Tермоелектране на угаљ или војна индустрија? Изгледа да за Немачку дилеме нема© Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Немачка разматра преусмеравање постојећих субвенција за укидање термоелектрана на угаљ како би помогла војној индустрији у изградњи нових производних погона, преноси "Блумберг".

Разговори између немачке савезне владе и регионалних субјеката имају за циљ да се оружаним снагама земље обезбеди више оружја и муниције и отворе радна места у регионима који су погођени преласком са угља на друге енергенте, навели су "Блумбергови" саговорници.

Немачки Бундесвер већ годинама има застарелу и делимично нефункционалну опрему. Када је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини, немачка влада је само прошле године издвојила 100 милијарди евра за проширење и модернизацију својих оружаних снага.

Немачка компанија "Рајнметал" саопштила је у децембру да ће проширити обим производње муниције како би помогли у ублажањаву "уских грла" која су настала захваљујући владиној подршци Украјини.

Компанија ће уложити више од 10 милиона евра у нову производну линију на својој локацији у Унтерлуесу код Хамбурга. Очекује се да ће објекат производити муницију за 30 самоходних противавионских топова "гепард" које је коалиција канцелара Олафа Шолца пристала да испоручи Украјини.

Уз то, "Рајнметал" разматра изградњу додатне фабрике за производњу основних материјала и компоненти за муницију у Саксонији која је погођена преласком са угља на друге енергенте.

image