Свет

Мекгрегор: НАТО ће се распасти ако не почну преговори о Украјини

НАТО је створен као одбрамбени савез, није измишљен да некога напада, али ако извршимо већи притисак, Алијанса ће се распасти јер од 90-их покушавамо да га користимо као офанзивно оружје, каже бивши званичник Пентагона
Мекгрегор: НАТО ће се распасти ако не почну преговори о УкрајиниGetty © Photo by Paul O'Driscoll/Getty Images

НАТО чека распад, јер Алијанса једноставно не може да постоји ако се не започну брзи преговори о Украјини, изјавио је бивши саветник шефа Пентагона, пуковник у пензији Даглас Мекгрегор.

"Ако ускоро не започнемо преговоре, то ће уништити НАТО", рекао је Мекгрегор у интервјуу за  "Редактед њуз".

Према његовим речима, НАТО је створен као "одбрамбени савез, није измишљен да некога напада".

"Али од 90-их покушавамо да га користимо као офанзивно оружје. Ако извршимо већи притисак на НАТО, Алијанса ће се распасти", упозорио је он.

Амерички новинар Клејтон Морис скренуо је пажњу с тим у вези на односе Турске са НАТО, која покушава да посредује између Русије и Украјине и блокира пријем Шведске и Финске у Алијансу.

"НАТО сада јасно ставља до знања Турској: следите политику Алијансе или ће САД и Велика Британија допринети организацији терористичких напада у Истанбулу", навео је.

Како је раније саопштено, председавајући заједничког парламентарног одбора Турске и ЕУ Исмаил Емрах Караиел, оптужио је бројне земље да покушавају да опструишу посредничке напоре између Руске Федерације и Украјине.

У том контексту, западне земље су одмах почеле да говоре о терористичкој претњи у Турској, а генерални конзулати Шведске, Холандије, Велике Британије, Француске, Швајцарске и Немачке у Истанбулу престали су да примају посетиоце. Амбасада САД такође је упозорила своје грађане на опасност од терористичких напада у центру Истанбула.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу оптужио је Сједињене Америчке Државе да управљају Европом и позвао да не покушавају да узбуркају Турску својим поступцима.

"Сваки амерички амбасадор се пита како могу да наудим Турској, и то је један од наших највећих проблема већ дуги низ година. Он окупља друге амбасадоре и покушава да их саветује. Они исто раде у Европи, јер управо америчка амбасада управља Европом", рекао је Сојлу.

Москва је више пута наговестила да је спремна за преговоре, али је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу, док је украјински председник Владимир Зеленски рекао да  "неће бити Минска-3".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да такве речи "апсолутно потврђују" став Кијева о неспремности на преговоре.

"Запад стално позива Руску Федерацију на преговоре, за шта Москва показује спремност, али истовремено западне земље игноришу стална одбијања Кијева да преговара", нагласио је Песков.

 

 

image
VV inauguration
banner