Свет

Амерички пуковник: НАТО не би могао да победи руску војску

Бивши саветник америчког министра одбране Даглас Мекгрегор рекао је да Москва има потпуну контролу над својом војском, јер руски војници знају за шта се боре
Амерички пуковник: НАТО не би могао да победи руску војскуGettyimages.ru © Handout / Handout

Бивши саветник америчког министра одбране пуковник Даглас Мекгрегор изјавио је да Вашингтон и његови савезници не би требало да потцењују војну моћ Русије, мешајући се у ситуацију у Украјини, пише магазин "Америкен конзерватив".

"Изгледа да Бела кућа разматра коришћење НАТО снага предвођених САД против Русије", наводи се у чланку.

Мекгрегор је, међутим, је изразио сумњу у способност коалиције под вођством САД да прикупи неопходна војна средства за доминацију над руском војском.

"Мало је вероватно да ће традиционално америчко оружје моћи да превлада над војном моћи Русије. Недостатак конкретних циљева, такође, доводи у сумњу способност НАТО-а да порази руске снаге. Важно је запамтити да Москва има потпуну контролу над целом својом армијом – руски војници знају за шта се боре. Амерички генерали, не могу да очекују исту лојалност од својих савезника. Хоће ли земље моћи да оставе по страни своје националне интересе", упитао је пуковник.

Истовремено, како је истакао војни експерт, цена неуспеха мултинационалних снага НАТО-а у Украјини била би веома висока.

"Председник САД Џо Бајден и његови генерали треба да схвате колико би војни неуспех био штетан за америчко друштво након неуспеха Сједињених Америчких Држава у Ираку и Авганистану. Амерички војни морал је на ниском нивоу. Регрутовање у оружане снаге је теже него икад", нагласио је Мекгрегор и додао да су економски изгледи земље "још мрачнији".

Поред тога, пуковник критикује нуклеарну политику америчког лидера.

"Бајденова опција нуклеарне политике, која дозвољава превентивни удар на непријатеља, опасна је и деструктивна не само за Америку, већ и за њене савезнике", закључио је он.

Власти Сједињених Држава су више пута наглашавале да америчко војно особље неће учествовати у операцијама на територији Украјине. Амбасадорка САД у НАТО-у Џулијан Смит такође је рекла да Алијанса не би требало да буде директно укључена у сукоб.

Истовремено, бивши директор ЦИА и некадашњи командант снага САД и НАТО у Авганистану Дејвид Петреус је сугерисао да би у "Украјину могао бити укључен мултинационални контингент, али не под окриљем НАТО-а, већ под вођством Вашингтона".

Председник Русије Владимир Путин је више пута упозоравао на озбиљне последице ако се снаге НАТО-а сукобе са руском војском. Он је нагласио да би "такав развој догађаја довео до глобалне катастрофе, али је изразио наду да су западни лидери довољно паметни да не предузимају такве кораке".

image