Свет

Гутереш: Свет не месечари ка ширењу сукоба, већ срља широм отворених очију

"Изгледи за мир се смањују. Шансе за даљу ескалацију и крвопролиће расту", рекао је Гутереш, осудивши недостатак "стратешке визије" и "пристрасност" који спречавају политичке актере да предузму кораке у правом смеру
Гутереш: Свет не месечари ка ширењу сукоба, већ срља широм отворених очијуwww.globallookpress.com © Xie E/XinHua

Свет је ближи глобалном сукобу него икада пре, упозорио је генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Међународна заједница чак и не "месечари" ка "ширем рату", већ срља ка њему "широм отворених очију", нагласио је он током говора у Генералној скупштини у понедељак.

"Изгледи за мир се смањују. Шансе за даљу ескалацију и крвопролиће расту", рекао је Гутереш, осудивши недостатак "стратешке визије" и "пристрасност" који спречавају политичке актере да предузму кораке у правом смеру.

Он је оценио да је такво "краткорочно размишљање" не само "дубоко неодговорно", већ и "неморално", додавши да су политичари и предузетници превише усредсређени на очување власти и бизнис.

Генерални секретар је такође осудио ерозију међународног закона и поретка заснованог на принципима УН, што је, према његовим речима, довело до садашњег жалосног стања ствари.

Гутереш је оценио да, ако би свака земља "испунила своје обавезе према Повељи УН", право на мир би било "загарантовано", и позвао чланице УН да промене свој приступ миру "поновним опредељењем за Повељу – стављајући људска права и достојанство на прво место, са превенцијом у срцу."

"Морамо да се пробудимо – и да почнемо да деламо", рекао је Гутереш, додајући да се 2023. године човечанство нашло пред "скупом изазова каквих до сада није било у нашем животу".

Шеф УН је такође указао на чињеницу да су научници померили симболични "сат судњег дана", који симболички представља процењену опасност глобалне катастрофе проузроковане људским деловањем, на 90 секунди до поноћи, односно ближе том судбоносном часу него у било ком тренутку у историји.

Гутерешов говор затиче свет у коме су односи Запада и Москве додатно угрожени одлуком САД и њихових савезника да пошаљу десетине западних тенкова у Украјину усред текућег сукоба са Русијом.

Пентагон је такође најавио снабдевање украјинских снага муницијом са дометом од 150 километара, коју ће Кијев моћи да користи по сопственом нахођењу.

Москва је претходно у више наврата упозорила да континуираним наоружавањем Украјине САД и њихови савезници ризикују даљу ескалацију која би могла прерасти у директан сукоб између Русије и НАТО-а.

image
VV inauguration
banner