Свет

Петр Павел за Би-Би-Си: Украјина заслужује чланство у НАТО

Чешки председник је оценио да слање авиона Ф-16 Украјини не би требало да представља табу, као и да треба да приступи Савезу после завршетка сукоба
Петр Павел за Би-Би-Си: Украјина заслужује чланство у НАТОwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Новоизабрани чешки председник, Петр Павел, рекао је да Украјини треба дозволити чланство у НАТО, "чим се рат заврши".

Као пензионисани НАТО генерал и бивши шеф Војног комитета НАТО, Павел је убеђен да ће Украјина бити "морално и практично спремна" да се придружи Северноатлантском савезу после завршетка сукоба.

Он је за Би-Би-Си, у свом првом интервјуу неком међународном медију од када је изабран, рекао да не би требало да постоје "скоро никаква ограничења" за оно што земље Запада треба да пошаљу Кијеву када је војна помоћ у питању.

Павел је оценио да слање авиона Ф-16 Украјини не би требало да представља табу.

Додао је само да није сигуран да би супериорне летелице могле да буду испоручене у временски разумном року који је Кијеву императив.

Амерички председник Џозеф Бајден одбацио је слање Ф-16 авиона ове недеље, иако је његов француски колега Емануел Макрон рекао да ништа није искључено.

"Поносан сам што је моја земља једна од првих која је Украјини пружила значајну војну помоћ", рекао је Павел за Би-Би-Си.

Чешка Република је била прва западна земља која је послала тенкове и борбена возила у Кијев, у склопу серије испорука тешког наоружања која је наводно почела још у марту 2022. године.

Скоро годину дана касније, на молбе Кијева да добију модерне тенкове западне производње као што су "Леопард 2", "Челенџер 2" и "Абрамс", исто су урадиле Велика Британија, Сједињене Државе и Немачка.

"У исто време видимо да то још увек није довољно да се супротстави значајним руским људским и материјалним ресурсима", додао је будући председник Чешке.

image